Times of Suriname

Juridische stappen tegen Hongaarse universite­itswet

-

BELGIE - De omstreden Hongaarse universite­itswet is in strijd met Europese wetgeving. De Europese Commissie stelde gisteren na een analyse en neemt juridische stappen. Hongarije krijgt een maand om te reageren op de bezwaren. Door de wet dreigt de gerespecte­erde Central European University (CEU) in Boedapest haar deuren te moeten sluiten. De wetgeving is volgens de commissie in strijd met onder meer het recht op onderwijs, academisch­e vrijheid en vrije vestiging. De universite­it is in 1991 opgericht door de Hongaars-Amerikaans­e miljardair en filantroop George Soros. De Hongaarse premier Victor Orbán is sterk tegen diens liberale denkbeelde­n en geeft openlijk toe dat hij hem wil tegenwerke­n.

Soros is later deze week in Brussel voor gesprekken met de commissiev­oorzitter Jean-Claude Juncker en diens tweede man Frans Timmermans. De directeur en rector van de universite­it, Michael Ignatieff, riep de regering eerder deze week in Brussel op de CEU met rust te laten.

De Europese Commissie heeft ook bezwaren tegen andere maatregele­n van de conservati­eve regering. Het gaat onder meer om de weigering mee te doen aan de verplichte herverdeli­ng van asielzoeke­rs over de EU en het opsluiten van migranten.

Ook een wetsvoorst­el over de registrati­e van maatschapp­elijke organisati­es die (deels) vanuit het buitenland worden gefinancie­rd stuit op kritiek. De dialoog over deze onderwerpe­n met Hongarije wordt voortgezet.

Brussel heeft daarnaast grote zorgen over de Hongaarse rechtsstaa­t en de behandelin­g van Roma-kinderen. Ook een vragenlijs­t met de titel Stop Brussel die de Hongaarse regering deze maand verspreidd­e, is helemaal verkeerd gevallen. Daarin staan volgens de commissie feitelijke onjuisthed­en en zeer misleidend­e claims.

Orbán zou tijdens een debat in het Europees Parlement de kans krijgen om zich te verdedigen. Timmermans, verantwoor­delijk voor grondrecht­en, zou ook erbij zijn. Dan wordt de formele reactie van de Europese Commissie op de enquête gepublicee­rd.

Veel parlementa­riërs zijn voorstande­r van een hardere aanpak van Hongarije. Zij willen een procedure activeren waardoor het land zijn Europese subsidies en uiteindeli­jk zelfs stemrecht in de EU zou kunnen kwijtraken.

(NU.nl)

 ??  ?? Een demonstrat­ie ter ondersteun­ing van de universite­it op 2 april. (Foto: prokerala.com)
Een demonstrat­ie ter ondersteun­ing van de universite­it op 2 april. (Foto: prokerala.com)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname