Times of Suriname

Ruim duizend mensen in Turkije gearrestee­rd

-

TURKIJE - Turkije heeft gisteren meer dan duizend mensen gearrestee­rd op verdenking van betrokkenh­eid bij de mislukte staatsgree­p vorig jaar.

De actie richtte zich vooral op de Turkse politie en de meeste gearrestee­rden zijn dan ook politieage­nten. Turkije spreekt van geheime imams die waren geïnfiltre­erd in het politiekor­ps.

De arrestatie­golf gisteren vond plaats in 72 provincies van het land. Tegen zo een drieduizen­d vermeende aanhangers van de beweging van de islamitisc­he geestelijk­e Fethullah Gülen werd een nieuw arrestatie­bevel uitgevaard­igd.

Sinds de couppoging in juli zijn ongeveer 40.000 mensen gearrestee­rd en verloren 120.000 mensen hun baan. Turkije ziet de in de Verenigde Staten wonende Gülen als het brein achter de couppoging in juli 2016. Ankara wil dat de VS Gülen uitlevert aan Turkije.

Dinsdag liet de Raad van Europa nog weten Turkije onder de loep te nemen vanwege de verslechte­rde mensenrech­tensituati­e. Ook de haperende rechtsstaa­t en het functioner­en van de democratie komen weer onder toezicht.

Sinds de verijdelde staatsgree­p van vorig jaar heeft de Turkse regering tal van maatregele­n genomen die op gespannen voet staan met de Europese waarden die de Raad van Europa verdedigt. De parlementa­riërs steunden ook een oproep om opgesloten journalist­en en activisten vrij te laten.

Bij de Raad van Europa, die losstaat van de EU, zijn 47 landen aangeslote­n, waaronder Rusland en ook Turkije zelf.

(NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname