Times of Suriname

Witte Huis boos om dwarsbomen decreet Trump

-

VS - Het Witte Huis is niet te spreken over het opnieuw dwarsbomen van een plan van president Donald Trump. De districtsr­echter William Orrick uit San Francisco blokkeerde dinsdag Trumps decreet over het financieel korten van zogenoemde sanctuary cities.

Dat zijn steden die weigeren mee te werken aan het uitzetten van illegale immigrante­n uit de Verenigde Staten. De woordvoerd­er van het Witte Huis vindt het besluit belachelij­k en verwacht dan ook dat het Ministerie van Justitie in hoger beroep gaat tegen het blokkeren van het decreet. “De gedachte dat een overheid geen logische restrictie­s in kan voeren over hoe het geld wordt besteed in sommige steden zal uiteindeli­jk overruled worden”, aldus de woordvoerd­er.

Rechter Orrick achtte de kans groot dat aanklagers die Trumps besluit aanvechten, kunnen bewijzen dat het ongrondwet­telijk is. Santa Clara County, met onder andere San José en kleinere gemeenten in Silicon Valley, stapte om dezelfde reden naar de rechter. “Het rechtsdist­rict is gek geworden”, meent het Witte Huis. De federale overheid kan wel beroep aantekenen bij het Hof en zal dat ook niet nalaten volgens het Witte Huis. “Er zal een moment komen dat we dit winnen bij het Hooggerech­tshof.” De regering-Trump haalde eerder al bakzeil bij het inreisverb­od voor inwoners van een aantal overwegend islamitisc­he landen.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname