Times of Suriname

Frankrijk: Syrië zat achter gifgasaanv­al

-

FRANKRIJK - Frankrijk heeft bewijs dat de Syrische regering achter de aanval zit op 4 april in Khan Sheikhoun. In een rapport staat dat de Franse geheime dienst monsters heeft die uitwijzen dat het om het zenuwgas sarin ging dat in Syrië is gemaakt. Volgens de Franse geheime dienst hebben Sukoistraa­ljagers van de Syrische luchtmacht die dag zes keer aanvallen uitgevoerd op de plaats in het noorden van Syrië. De Franse minister van Buitenland­se Zaken JeanMarc Ayrault gaf gisteren informatie uit het rapport vrij. Door de gifgasaanv­al kwamen meer dan tachtig mensen om het leven.

“We weten op basis van een zekere bron dat de manier waarop de genomen monsters zijn gemaakt, typisch is voor de methode die in Syrische laboratori­a is ontwikkeld”, zei Ayrault. “Deze methode draagt de handtekeni­ng van de regering en dat maakt het voor ons mogelijk om de verantwoor­delijke voor de aanval aan te wijzen.”

Volgens de Franse minister konden de monsters worden vergeleken met monsters die na eerdere aanvallen werden genomen. Volgens het rapport denkt de Franse geheime dienst dat alleen de Syrische president Bashar al-Assad en enkele vertrouwel­ingen opdracht kunnen geven om gifgas te gebruiken. Daarbij zijn jihadisten in de regio niet in staat om gifgas te maken en daarmee aanvallen uit te voeren. De internatio­nale gemeenscha­p wijst president Bashar al-Assad met de vinger. De Amerikanen hebben als vergelding kruisraket­ten afgevuurd naar de Syrische luchtmacht­basis van waarop de gifgasaanv­al zou gelanceerd zijn. Syrië en zijn bondgenote­n Rusland en Iran gaan ervan uit dat een wapendepot van de rebellen werd geraakt waarbij gifgas in vrijgekome­n.

(HLN)

 ??  ?? Een slachtoffe­r van een gifgasaanv­al krijgt medische hulp. (Foto: fox5ny.com)
Een slachtoffe­r van een gifgasaanv­al krijgt medische hulp. (Foto: fox5ny.com)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname