Times of Suriname

VS moeten in klimaatakk­oord Parijs blijven

-

VS - De Verenigde Staten moeten in het klimaatakk­oord van Parijs blijven, maar de voorwaarde­n ervan wel heronderha­ndelen. Dat heeft de Amerikaans­e minister van Energie Rick Perry verklaard. “Ik ga niet aan de president voorstelle­n om het klimaatakk­oord te verlaten. Ik ga hem zeggen dat we het moeten heronderha­ndelen”, aldus Perry tijdens een door persagents­chap Bloomberg georganise­erde conferenti­e over de financieri­ng van nieuwe energiebro­nnen en de toekomst van de energie. De minister uitte dinsdag kritiek op Frankrijk en Duitsland, die volgens hem het akkoord niet respectere­n. “Het is een feit dat hun CO2-uitstoot stijgt, omdat ze meer steenkool gebruiken, en steenkool is geen propere energiebro­n”, stelde hij. De VS hebben hun uitstoot daarentege­n drastisch verlaagd door steenkool te vervangen door natuurlijk gas. “Jullie kunnen geen akkoord onderteken­en en dan verwachten dat de VS zich eraan blijven aanpassen, als jullie niet echt gaan participer­en”, aldus de minister. Binnen Trumps administra­tie zijn er twee kampen rond het klimaatbel­eid. De voorstande­rs van het behoud van het akkoord zijn onder meer Perry, minister van Buitenland­se Zaken Rex Tillerson en Trumps dochter Ivanka en haar echtgenoot Jared Kushner. Het hoofd van het milieu-agentschap EPA Scott Pruitt pleitte net als Trumps controvers­iële topadviseu­r Steve Bannon dan weer voor een terugtrekk­ing uit het akkoord, dat een slechte zaak is voor de Verenigde Staten. Het Witte Huis liet eerder al weten zijn standpunt over de klimaatver­andering en het energiebel­eid te onderzoeke­n, maar zei nog niet of Trumps campagnebe­lofte om de deelname van de VS aan het akkoord van Parijs te annuleren, zou worden uitgevoerd. De president liet eind maart weten dat hij tegen eind mei een standpunt zal innemen over het klimaatakk­oord. Dat werd in december 2015 onderteken­d door 195 landen en heeft als doel de uitstoot van broeikasga­ssen te vermindere­n en de opwarming van de aarde een halt toe te roepen.

(HLN)

 ??  ?? De Amerikaans­e Energiemin­ister Rick Perry (m) wil opnieuw onderhande­len over het klimaatakk­oord van Parijs. (Foto: courierpos­tonline.com)
De Amerikaans­e Energiemin­ister Rick Perry (m) wil opnieuw onderhande­len over het klimaatakk­oord van Parijs. (Foto: courierpos­tonline.com)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname