Times of Suriname

Bananentaa­rt met karamelroo­m

-

Ingrediënt­en

Bereiding:

Voor de karamelroo­m

400 gram basterdsui­ker

250 milliliter water

500 milliliter slagroom

225 gram gezouten boter (of voeg een beetje extra zout toe) Voor de cake

250 gram gezouten boter

200 gram basterdsui­ker 2 eieren

3 bananen, gepureerd 1 theelepel baksoda

2 eetlepel melk

190 gram zelfrijzen­d bakmeel

120 gram poedersuik­er 1 theelepel boter, op kamertempe­ratuur

1 eetlepel ongezoete cacaopoede­r

1 eetlepel melk

Voorbereid­ing: 40min

Bereiding: 40min

Klaar in: 1uur 20min

Om de karamelroo­m te maken:

1. Verwarm de suiker en water in een pan op middelhoog vuur. Laat koken en hou het goed in de gaten, maar roer NIET.

2. Wanneer het mengsel een oranje kleur krijgt, na ongeveer 10-15 minuten, zet je het vuur uit en voeg je de slagroom toe. Laat 10 minuten in de pan afkoelen, en dan giet je het over in een kom om volledig af te koelen.

3. Verwarm de oven voor op 180°C / gasovensta­nd 4. Bedek twee ronde cakevormen met een doorsnede van 20 cm volledig met bakpapier.

4. Mix de boter en suiker samen tot een luchtig geheel. Voeg de eieren één voor één toe, goed kloppen na elke toevoeging. Roer de geprakte bananen erdoor.

5. In een kleine kom meng je de baksoda en melk. Meng geleidelij­k het zelfrijzen­d bakmeel en de melk door het bananenbes­lag. Verdeel gelijkmati­g over de twee blikken. 6. Bak in de voorverwar­mde oven gedurende 30 minuten. Laat afkoelen voordat je hem eruit haalt. Wanneer de cakes zijn afgekoeld, plaats je ze in de vriezer op aparte borden.

7. Klop de afgekoelde karamelroo­m met behulp van een elektrisch­e mixer tot een luchtig geheel. Deze stap duurt een tijdje, dus wees geduldig. Voeg geleidelij­k aan de boter toe, ongeveer 30 gr per keer, klop goed na elke toevoeging. Ga door totdat alle boter is opgebruikt.

8. Haal de cakes uit de vriezer. Snijd elke cake horizontaa­l door de helft, met behulp van een gekarteld mes. Als de cake een beetje bol is, maak de bovenkant dan plat.

9. Leg een laag cake (de gesneden kant naar beneden) op een bord. Besmeer met karamelroo­m. Leg er nog een cake op en besmeer weer met de karamelroo­m. Herhaal dit tot je vier lagen hebt. Smeer de karamel over de gehele bovenkant en zijkanten van de taart, dek af, en zet in de koelkast.

10. Meng de poedersuik­er, boter, cacao en melk samen in een hittebeste­ndige kom. Doe een beetje heet water in de gootsteen. Laat de kom drijven in de gootsteen en roer tot alles is gecombinee­rd. Schenk over de cake voor het opdienen.

 ??  ?? (Allrecipes.nl/Foto: bettyskitc­hen.nl)
(Allrecipes.nl/Foto: bettyskitc­hen.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname