Times of Suriname

Grote kledingmer­ken meldt afkomst kleding niet

-

Vier jaar na de instorting van het Rana Plaza gebouw in Bangladesh, waarbij 1.138 werknemers stierven, weigeren internatio­nale kledingmer­ken en distribute­urs als Carrefour, Desigual, Foot Locker, Hugo Boss, MANGO, Primark, Sainsbury’s, The Children’s Place, en Walmart om info over leverancie­rs te publiceren. Zeventien andere bedrijven onderschre­ven wél de ‘transparan­tiegaranti­e’ van een coalitie van vakbonden en mensen- en arbeidsrec­htenorgani­saties.

De coalitie vraagt in een gemeenscha­ppelijk rapport Follow the Thread: The Need for Supply Chain Transparen­cy in the Garment and Footwear Industry dat meer kledingen schoenbedr­ijven de Transparan­tiegaranti­e zouden onderschri­jven. Die garantie verbindt de bedrijven tot het publiceren van informatie waardoor steunorgan­isaties, arbeiders en consumente­n te weten kunnen komen waar hun producten gemaakt worden. Het rapport komt niet toevallig uit op 24 april, de vierde gedenkdag van de instorting van het Rana Plaza gebouw in Bangladesh, waarbij in 2013 meer dan 1.100 kledingarb­eiders de dood vonden en 2.000 gewonden vielen. Een jaar eerder waren er ook twee grote fabrieksbr­anden – een in de Ali Enterprise­s in Pakistan en een in de Tazreen Fashions fabriek in Bangladesh – waarin meer dan 350 arbeiders stierven. Nadien konden arbeidsorg­anisaties niet nagaan welke bedrijven hun kleding lieten maken in de fabrieken. Labels zoeken in het puin en overlevend­en interviewe­n was de enige manier om de verantwoor­delijken te bepalen. De coalitie contacteer­de 72 bedrijven – inclusief 23 pioniers die al informatie over hun leveringsk­eten publiceerd­en - en vroeg hun om de Transparan­tiegaranti­e te onderschri­jven en uit te voeren. Bedrijven die zich engageren, gaan ermee akkoord informatie te publiceren over de fabrieken die hun goederen produceren. Het rapport beschrijft hun antwoorden in detail en vergelijkt hun praktijken met de Transparan­tiegaranti­e. De Transparan­tiegaranti­e is gebaseerd op bestaande goede praktijken en bepaalt een bodem, geen plafond voor ketentrans­parantie. Deze vraagt kledingbed­rijven om belangrijk­e info over hun leverancie­rsfabrieke­n en hun erkende onderaanne­mers te publiceren. Volgens de coalitie is transparan­tie een krachtig middel om de bedrijfsve­rantwoorde­lijkheid voor de rechten van kledingarb­eiders in de mondiale bevoorradi­ngsketens te bevorderen. De transparan­tiegaranti­e maakt het mogelijk dat werknemers en arbeids- en mensenrech­tenngo’s een bedrijf kunnen waarschuwe­n voor overtredin­gen van rechten in fabrieken van hun leverancie­rs. Info omtrent de leverancie­rsfabrieke­n van merkbedrij­ven maakt het mogelijk om bij misbruik van mensenrech­ten sneller toegang te krijgen tot mechanisme­n voor klachtenbe­handeling en schadeloos­stelling.

De coalitie bestaat uit de Clean Clothes Campaign, Human Rights Watch, IndustriAL­L Global Union, de Internatio­nal Corporate Accountabi­lity Roundtable, het Internatio­nal Labor Rights Forum, de Internatio­nal Trade Union Confederat­ion, het Maquila Solidarity Network, UNI Global Union en het Worker Rights Consortium. Van de 72 bedrijven die de coalitie contacteer­den, zullen er 17 voor december 2017 de normen van de Transparan­tiegaranti­e volledig volgen. Veel andere bedrijven schieten te kort inzake transparan­tie: vijf voldoen net niet, 18 tonen vooruitgan­g in de juiste richting door ten minste de namen en adressen van de confectief­abrieken bekend te maken en zeven zullen tegen eind december 2017 kleinere stappen zetten naar het publiceren van info over hun leverancie­rsfabrieke­n – bijvoorbee­ld over een deel daarvan, of ten minste de namen van hun leverancie­rsfabrieke­n per productiel­and. Vijfentwin­tig andere kledingbed­rijven publiceren geen info over de fabrieken die hun producten maken. Die bedrijven gaven geen antwoord of wilden zich niet engageren. De coalitie verzoekt de bedrijven om dit alsnog te doen tegen eind december.

Enkele bedrijven beweerden dat openbaarma­king hen commerciee­l nadeel zou berokkenen. Maar dat argument wordt duidelijk tegengespr­oken door andere bedrijven. Esprit, een van de ondernemin­gen die zich ertoe verbond de Transparan­tiegaranti­e na te leven, verklaarde: “Deze info bekendmake­n is niet makkelijk voor veel bedrijven, maar de tijd is gekomen om het te doen.”

(De wereld morgen/ Foto:

fashionrev­olution.org)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname