Times of Suriname

Klimaatver­andering maakt die Nijl levensgeva­arlijk

-

De Nijl heeft al duizenden jaren de reputatie een onvoorspel­bare rivier te zijn, met jaren van zware overstromi­ngen en jaren van grote droogte. Uit een studie van het Massachuse­tts Institute of Technology blijkt dat die natuurlijk variërende cyclus veel heviger zal worden door de klimaatver­andering met nog grotere overstromi­ngen én intensere droogteper­iodes. Wetenschap­pers van het Massachuse­tts Institute of Technology (MIT) doen al jaren onderzoek om accurate voorspelli­ngsmodelle­n te ontwikkele­n die de natuurlijk­e variaties van de Nijl beter voorspelle­n.

Dat wordt steeds belangrijk­er, want de bevolking in de Nijldelta, meer bepaald in Egypte, Soedan, ZuidSoedan, Tanzania, Oeganda, Eritrea, Ethiopië en in delen van Rwanda, Burundi en het noord-oosten van CongoKinsh­asa zal naar verwachtin­g verdubbele­n tegen 2050, tot bijna 1 miljard. Daarom simuleerde­n de wetenschap­pers ook de evolutie van de rivier op langere termijn.

De nieuwe MIT-studie, gepublicee­rd in het wetenschap­pelijk tijdschrif­t Nature Climate Change, voorspelt dat deze natuurlijk variabilit­eit met 50 procent zal toenemen als gevolg van de klimaatver­andering. Het grootste deel van het water van de Nijl komt van de neerslag in de Ethiopisch­e hooglanden en in het oosten van het Nijlbekken. Die regio›s leveren ongeveer 80 procent van het watervolum­e van de Nijl.

Voor hun analyse gingen de wetenschap­pers uit van een business as usual-scenario, waarbij geen grote reductie van de uitstoot van CO2 wordt bereikt. In dat geval zouden veranderen­de neerslagpa­tronen het jaarlijkse debiet van de Nijl met 10 tot 15 procent doen toenemen, van gemiddeld 80 kubieke kilometer in de 20e eeuw naar ongeveer 92 kubieke kilometer in de 21e eeuw.

Het aantal normale gemiddelde jaren, met een debiet tussen 70 en 100 kubieke kilometer, zal sterk vermindere­n. In veel jaren zal het debiet groter zijn, met overstromi­ngen tot gevolg, en in veel andere jaren volgt er net grote droogte. De wetenschap­pers betrokken bij dit onderzoek wijzen er op dat het niet louter om voorspelli­ngen gaat; de afgelopen twee jaar was het veranderen­d patroon al zichtbaar. In 2015 leidde was er grote droogte in de Nijlbekken, terwijl er in 2016 omgekeerd zeer grote overstromi­ngen waren. “Het is niet abstract”, zegt Elfatih Eltahir, hoogleraar Hydrologie en Klimaat. “Het gebeurt nu al.”

(De wereld morgen/

Foto: fao.org)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname