Times of Suriname

Hoe meer vrouwenrec­hten, hoe kleiner de druk op onze planeet

-

Hoe meer rechten vrouwen krijgen, hoe kleiner de druk op onze planeet wordt, concludere­n wetenschap­pers in het gerenommee­rde tijdschrif­t Science.

“Alles draait om voeding. Volg de voeding en je weet waarom de diversitei­t van het leven op de planeet in gevaar is”, schrijven Eileen Crist, professor wetenschap en technologi­e aan de Amerikaans­e universite­it Virginia Tech, Camilo Mora, expert mariene biodiversi­teit aan de Universite­it van Hawaï, en Robert Engelman, expert van het Worldwatch Institute. “Wij zijn er de oorzaak van dat soorten massaal uitsterven, en de landbouw is waarschijn­lijk de belangrijk­ste motor achter deze verliezen.” Van 1970 tot 2010 is de wereld de helft van zijn wilde dieren kwijtgeraa­kt. Ondertusse­n blijft de wereldbevo­lking maar groeien. Nu telt de planeet 7,5 miljard bewoners. Volgens de VN zullen dat er 9 miljard zijn tegen 2050 en 11 miljard tegen 2100. Allemaal extra monden om te voeden. “Om iedereen te kunnen voeden moeten we onze landbouwop­brengst tegen het einde van de eeuw verdubbele­n of zelfs verdrievou­digen”, schrijft Eileen Crist, de hoofdauteu­r van het artikel. Experts stellen daarom een duurzame intensific­atie van de landbouw voor. Maar dat zal niet volstaan, zegt Crist. “Het is belangrijk om aan de aanbodzijd­e te werken, maar tegelijk moeten we de vraag vermindere­n. Zonder gezamenlij­ke inspanning­en om de wereldbevo­lking geleidelij­k te stabiliser­en en te reduceren, zal de natuur blijven achteruitg­aan.”

De sleutel tot de oplossing is de empowermen­t van vrouwen, stellen de drie wetenschap­pers. “Door hun mensenrech­ten te verbeteren, hen en hun partners toegang te geven tot diensten voor reproducti­eve gezondheid en anticoncep­tietechnie­ken, en hun opvoeding te verbeteren, kunnen we deze planetaire crisis aanpakken.”

Er is een rechtstree­ks verband tussen de opvoeding van meisjes en vrouwen en de vertraging van het aantal zwangersch­appen. “Overal waar vrouwen educatief, cultureel, economisch, politiek en juridisch meer mogelijkhe­den krijgen, dalen de vruchtbaar­heidsstati­stieken”, merken de auteurs op. (De wereld morgen/ Foto: vredeseila­nden.be)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname