Times of Suriname

Mama eend komt vleugels tekort

-

De eend die onlangs door het Friese echtpaar Kaper op het balkon werd aangetroff­en op een nest met 23 eieren, heeft er negentien uitgebroed. Het zijn zoveel eendjes dat het de moeder niet lukt om ze allemaal tegelijk onder haar vleugels te nemen.

Arjen en Anna Kaper troffen het nest een paar weken geleden aan toen ze terugkwame­n van vakantie. Op hun balkon op de vierde verdieping van hun appartemen­t in Drachten lag het beestje onder een hymalayace­der te broeden. Het aantal eieren was enorm, aangezien eenden normaal gesproken zes tot tien eieren leggen en af en toe maximaal achttien.

Of de eieren allemaal van dezelfde eend zijn, valt te betwijfele­n. Onder een andere himalayace­der ligt nog een eend. “Die was er van de week even af en toen zag ik dat die lag te broeden op een leeg nest. Misschien had die eend een paar eieren in dat andere nest gelegd.” De pulletjes kwamen binnen een uur of zes allemaal uit een ei gekropen. “Die moeder was toen heel onrustig.”

Sommige eendjes verlieten het nest eerder dan de anderen en sprongen uit de hoge bak waarin de boom op het balkon staat. “De een na de ander zag je over die rand heen vallen. Ze begonnen te piepen, dus moest de eend af en toe naar beneden en daarna snel weer terug naar het nest.”

Arjen en Anna gaan met hun kleindocht­er Linn (10) de eendjes vangen en in een emmer met de lift naar beneden brengen. De beestjes worden uitgezet bij een vijver.

(MSN.COM/ Foto:metrotime.be)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname