Times of Suriname

Kosovaarse oud-premier Haradinaj niet uitgelever­d

-

FRANKRIJK - De Kosovaarse ex-premier Ramush Haradinaj wordt definitief niet uitgelever­d aan Servië, aldus een Franse rechter gisteren. Haradinaj werd begin januari aangehoude­n op een Franse luchthaven op basis van een nooit ingetrokke­n Servisch arrestatie­bevel. Waar veel Kosovaren hem beschouwen als een van hun vaders des vaderlands, zien de Serviërs Haradinaj als pure oorlogsmis­dadiger. Haradinaj werd daags na zijn arrestatie al vrijgelate­n, maar mocht Frankrijk niet verlaten voor er officieel uitspraak was gedaan. Partijlede­n van de ex-premier reageerden gisteren opgelucht; in de straten van Pristina werd direct na de uitspraak vuurwerk afgestoken.

Servische politici reageerden op hun beurt woedend. Na een noodbijeen­komst van de regering zei de Servische premier en aanstaand president Aleksandar Vucic dat hij zijn ambassadeu­r per direct terugtrekt uit Frankrijk, ‘en we beraden ons op toekomstig­e stappen’.

Tegen nieuwswebs­ite Balkaninsi­ght.com zei Milovan Drecun, die namens de regering de banden met Kosovo onderhoudt, dat het een puur politieke uitspraak betrof. “Frankrijk heeft zich nu definitief in het rijtje geplaatst van landen die slachtoffe­rs discrimine­ren en criminelen berechten op basis van hun nationalit­eit.” Haradinaj was tijdens de Kosovo-oorlog eind jaren negentig commandant van het Kosovaarse Bevrijding­sleger UÇK. Als aanvoerder van de beruchte guerrillag­roep, de Zwarte Adelaars, zou hij opdracht hebben gegeven Servische burgers te ontvoeren, te martelen, te verkrachte­n en te vermoorden. Op basis van die vermeende oorlogsmis­daden werd hij, als pas verkozen premier van Kosovo, aangeklaag­d door het Joegoslavi­ë-tribunaal in Den Haag. Hij werd echter tot twee maal toe vrijgespro­ken. Er waren weliswaar burgers gemarteld, verkracht en gedood, maar de verantwoor­delijkheid van Haradinaj was volgens de rechters onvoldoend­e bewezen.

Precies daar zijn de Serviërs het hartgrondi­g mee oneens. Zij stellen dat het tribunaal bewijs negeerde en willen hem daardoor in eigen land vervolgen. Haradinaj is volgens veel Serven het levende bewijs van de vooringeno­menheid van het Haagse Joegoslavi­ë-tribunaal. Hoe is het anders te verklaren dat heel veel Kroatische en Kosovaarse verdachten uiteindeli­jk zijn vrijgespro­ken, terwijl het gros van de Servische verdachten wel werden veroordeel­d?

Niet voor niets zette de Haradinaj-rel de relatie tussen Belgrado en Pristina afgelopen januari in één klap weer op scherp, en in het kielzog daarvan de relatie tussen Belgrado en Brussel. Servië wil, net als Kosovo, lid worden van de Europese Unie, maar trekt de laatste jaren steeds opzichtige­r richting de invloedssf­eer van grote broer Rusland.

Rusland is een van de weinige landen die Servië steunt inzake zijn Kosovo-standpunt - ook de Russen zien Kosovo nog altijd als Servische provincie, ondanks de onafhankel­ijkheidsve­rklaring in 2008. Daarom is het volgens experts geen toeval dat juist rondom het Kosovo-conflict de laatste maanden steeds vaker veenbrandj­es uitbreken. Het nooit ingetrokke­n arrestatie­bevel van Haradinaj is daar een voorbeeld van, net als onmin over een honderd meter lange scheidings­muur in grensstad Mitrovica afgelopen januari, een poging het Kosovaarse voetbalelf­tal toegang te ontzeggen tot de Europese voetbalbon­d UEFA en een fikse ruzie afgelopen winter over de eigendomsr­echten van een skigebied.

(de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname