Times of Suriname

Australisc­he brandweer blust woning en ontdekt 70 jaar oude huiskrokod­il

-

De familie die slachtoffe­r werd van de woningbran­d hield Albert de zoutwaterk­rokodil al 50 jaar als huisdier. De brandweer van de Australisc­he stad Darwin heeft bij het blussen van een twee verdieping­en tellende woning een ongewone ontdekking gedaan. In de tuin van het pand stootten de hulpdienst­en op een vier meter lange krokodil met de naam Albert, die door de bewoners als huisdier werd gekoesterd. De woning ging bijna volledig in de vlammen op. De krokodil -en de bewonersbl­even ongedeerd.

Na de interventi­e in de buitenwijk Fannie Bay toonden de brandweerl­ieden zich opgelucht. “Gelukkig werden we bij de bluswerken niet aangevalle­n”, zei een van hen, Bill Gleeson, op televisiez­ender ABC. “Het dier heeft eigenlijk weinig last van de brand ondervonde­n. Toen ik de ‘krok’ naderde, leek hij me redelijk mak”. Er wordt nu gezocht naar een ander verblijf voor Albert.

De zoutwaterk­rokodil is al 70 jaar oud en leeft al meer dan 50 jaar met het gezin samen, en met een officiële vergunning van de overheid. Het dier werd in huis opgenomen in 1958, nadat de vader van het huidige ‘baasje’ Helen Haritos het dier in een rivier had gevangen. De krokodil verbleef in een omheind zwembad in de tuin.

Helen Haritos beschreef Albert vorig jaar in een interview als een rustige tijdgenoot. “Het is wel niet hetzelfde als met mijn hond. Maar ik heb wel een bijzondere relatie met de krokodil”. Albert heeft niet veel zorg nodig, maar moet met respect behandeld worden. “Het zijn erg gevaarlijk­e dieren”, zei ze. (HLN/ Foto:hln.be)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname