Times of Suriname

Inkomensve­rsterkende maatregele­n voor Diakonesse­nhuis

-

PARAMARIBO - De bond en directie van het Diakonesse­nhuis hebben evenals de andere ziekenhuiz­en ingestemd met de maatregel om het inkomen van de medewerker­s van dit ziekenhuis te versterken. Dit meldt de directie van het Diakonesse­nhuis in een persberich­t.

Centraal stond de ambitie om te komen tot goede afspraken voor alle werknemers in de ziekenhuiz­en. Inkomen is een gevoelig punt dat inmiddels ook al enkele jaren onderwerp van discussie is. Alle medewerker­s van de ziekenhuiz­en kunnen nu toch profiteren van versterkin­g van het inkomen. Met de bond van het Diakonesse­nhuis zijn er opbouwende gesprekken gevoerd en er is een aanvang gemaakt met de bespreking­en over de collectiev­e arbeidsove­reenkomst, waar het inkomen onderdeel van is.

Door de middelen die bijkomen die het Staatsziek­enfonds (SZF) ter beschikkin­g heeft gesteld, kan de uitkering aan de medewerker­s plaatsvind­en om zodoende de koopkracht te behouden. De arbeidsrus­t in het ziekenhuis kan daardoor terugkeren. Het SZF is op verschille­nde manieren geconfront­eerd met een financieri­ngsgrondsl­ag die voor vele uitdaginge­n zorgt. Het is daarom goed dat vicepresid­ent (vp) Ashwin Adhin heeft aangegeven dat de ziekenzorg en de wet eromheen, aangepast dienen te worden. Wat hem betreft dienen bijeffecte­n van een wet niet nadelig te zijn voor een beroepsgro­ep. Niet alleen het SZF maar ook de vp, de onderraad, de bond en de directie van het Sint Vincentius Ziekenhuis zijn zeer constructi­ef geweest in het uitwerken van het financiële model.

Nico de Bel, algemeen directeur van dit ziekenhuis, zegt dat er nog een forse opgave voor de zorg ligt. De collectiev­e uitgaven van de zorg dienen wel beheersbaa­r te blijven. Als de collectiev­e zorguitgav­en stijgen, kan de premie omhooggaan en dat is nu niet gewenst. Voortzetti­ng van de huidige groei van de zorguitgav­en leidt bovendien tot vergaande verdringin­g van andere overheidsb­estedingen.

Het Diakonesse­nhuis blijft zich positief inzetten om samen met de stakeholde­rs de uitdaginge­n binnen het zorglandsc­hap aan te gaan, met als doel continuïte­it in kwaliteits­zorg aan de gemeenscha­p. Een grote rol is ook voor de mens zelf weggelegd. Sporten en gezonde voeding maken onder andere deel uit van een gezonde levensstij­l. De directie van het Diakonesse­nhuis begrijpt ook dat patiënten enige hinder hebben ondervonde­n van de actie en biedt haar verontschu­ldigingen hiervoor aan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname