Times of Suriname

Oogdruppel­s weer te verkrijgen, oogzalf nog schaars

-

PARAMARIBO – Bij de meeste apotheken is de oogdruppel van het merk Gentamicin weer te verkrijgen. Vorige week ontstond er een tekort hieraan vanwege de grote vraag die er in het land heerst, vanwege het heersende oogvirus. De oogzalf van het merk Tetracycli­ne die ook wordt voorgeschr­even voor het oogvirus, is nog schaars, maar zal binnenkort ook worden aangevuld bij de verschille­nde apotheken.

Beide medicijnen worden voorgeschr­even op advies van de artsen. Enkele apotheken benadrukke­n dat de komende week de voorraad aanwezig moet zijn, waardoor alle apotheken weer voorzien zullen zijn van de nodige oogzalf. Het ziekteproc­es of ziektebeel­d van het oogvirus verschilt van persoon tot persoon. Niet bij iedereen hoeft het zo te zijn dat dezelfde medicijnen van toepassing zijn om het virus tegen te gaan. Patiënten die nu wachten op medicijnen voor het oogvirus kunnen intussen hun huisarts raadplegen en nagaan of er voor hen opties zijn naast de oogzalf die nu schaars is.

Mensen die besmet zijn met het oogvirus kunnen ook als huisremedi­e ‘slappe thee’ voor de ogen gebruiken. De personen moeten ook de nodige hygiëne toepassen, waardoor er dan geen medicatie nodig zal zijn. De roodheid in de ogen kan wel dagen aanhouden, voordat die verdwijnt. Personen die besmet zijn met het virus kunnen het beste voor het schoonmake­n van elk oog een apart vochtig handdoekje gebruiken. Verder wordt ook aangeraden de handen frequent te wassen en de ogen voorzichti­g met een schoon doekje schoon te maken. Indien het virus langer dan drie weken aanhoudt, dienen de patiënten hun huisarts te raadplegen voor verdere behandelin­g.

MTP/MN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname