Times of Suriname

Van der San jokt over Operatie Octopuss

-

PARAMARIBO – Ex-minister van Justitie en Politie Eugene Van der San zou volgens Melvin Linscheer hebben gelogen op zijn persconfer­entie door te zeggen dat hij niets weet van Operatie Octopuss. “Hij wist er wel vanaf en wij kunnen het bewijzen, ook als we de tijdlijn van wanneer alles heeft plaatsgevo­nden raadplegen”, zegt Linscheer.

Linscheer geeft aan dat Van der San wel degelijk op de hoogte was van deze operatie en dus liegt als hij zegt dat hij niets ervan af wist. “Als hij zegt dat hij niets ervan wist dan moeten wij ons afvragen of hij ooit heeft gevraagd naar de informatie of als het hem bewust is onthouden”, zegt Linscheer.

Middels een tijdlijn geeft Linscheer aan hoe het komt dat Van der San wel iets van wist. “Op 27 maart zijn de verschille­nde instanties bij elkaar gekomen om te praten over bestrijdin­g van de criminalit­eit. Operatie Octopuss is een door Bureau Nationale Veiligheid (BNV) en het Korps Politie Suriname (KPS) gecoördine­erde operatie die is gesanction­eerd door de president. Bij de eerste bespreking zat minister adinterim, Ferdinand Welzijn, aan als minister van Justitie en Politie. Op 31 maart is Van der San beëdigd als minister. Op 5 april was er een persbriefi­ng waarbij de president heeft uitgelegd over de operatie en op 6 april is Octopuss van start gegaan. Op 13 april was er een veiligheid­stopmeetin­g, waarbij het plan is gepresente­erd en Van der San was daar ook bij. Op 19 april ontvangt de bewindsman de ambassadeu­r van Amerika op zijn ministerie en hij geeft de ambassadeu­r uitleg over de operatie die door KPS en het Nationaal Leger (NL) wordt uitgevoerd. Wat er daarna met de minister is gebeurd, weet intussen iedereen”, zegt Linscheer.

Hij geeft verder aan dat Operatie Octopuss wordt bekostigd uit de reguliere begroting BNV, KPS en NL, waarbij BNV de grote uitgavenpo­sten op zich heeft genomen. Hieruit blijkt volgens hem dat Van der San wel alles wist over de operatie en dus niet kan zeggen nooit op de hoogte te zijn geweest. De operatie wordt nu geëvalueer­d en zal binnenkort worden voortgezet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname