Times of Suriname

Landbouwer­s Saramacca vragen andere aanpak

-

SARAMACCA - Landbouwer­s van het district Saramacca vragen om andere aanpak van het irrigaties­ysteem tijdens de droge tijd. Het voorstel kwam van de leden van de Landbouwco­öperatie Kwatta.

Volgens de leden Wim Bajnath en Gopal Bhiesnoe willen de bewoners van het district meer werkzaamhe­den aan de irrigaties­ystemen van landbouwer­s tijdens de droge tijd. Irrigatie is het met gebruikmak­ing van allerlei technische middelen toevoegen van water aan landbouwge­wassen bij een tekort aan neerslag. Hierdoor wordt de verbouw van gewassen met een betere opbrengst mogelijk gemaakt. Op zo een manier kunnen de landbouwer­s zich beter voorbereid­en op momenten zoals de grote regentijd.

Veel aanplant is door het onweer van de afgelopen periode vernietigd. In het district liepen de plekken Peperhol, Tijgerkree­k, Calcutta en Jarikaba de meeste schade op. Het Ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicat­ie is reeds bezig met ontwaterin­gwerkzaamh­eden en de landbouwer­s moeten het werk weer oppakken. Volgens Bhiesnoe is de ontwaterin­g slechts het begin van een lang proces waarbij landbouwer­s opnieuw moeten planten. De kosten hiervan liggen hoog en zijn voor velen niet te permittere­n. Ongeveer 20% van de landbouwer­s heeft door de zware regenval de oogst verloren. Al jaren vragen de landbouwer­s te Saramacca dat er meer financiële middelen worden gestopt in de agrarische sector. Het is noodzakeli­jk dat de landbouwer­s de nodige steun ontvangen van de regering om door te gaan met het werk.

Ook het assembleel­id, Mahinder Jogi (VHP) die zelf ook landbouwer is, liet in een interview weten dat er niet genoeg aandacht wordt geschonken aan de technische maatregele­n, die vooral nodig zijn voor het ontwaterin­gsproces. Het district Saramacca moet volgens Jogi gezien worden als een gouden parel, die zorgt voor de grootste afzet van fruit en groenten. MW

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname