Times of Suriname

Leiders VVD en GroenLinks thuis bij informateu­r

-

DEN HAAG - De leiders van VVD en GroenLinks, Mark Rutte en Jesse Klaver, zijn gisteren bij informateu­r Herman Tjeenk Willink thuis in Schevening­en bijeengeko­men om te praten over de vastgelope­n formatie. Een poging een kabinet te vormen van deze twee partijen met CDA en D66 liep eerder mis. De partijen konden het niet eens worden over het punt van migratie. Tjeenk Willink probeert hier een uitweg voor te vinden. Hij had woensdag geen officiële gesprekken gepland met partijleid­ers. Vandaag gaat het formatieov­erleg op het Binnenhof naar verluidt weer verder. Toen Klaver wegging bij Tjeenk Willink in de middag wilde hij niets over de inhoud van het gesprek kwijt. “Het ging over de ontstane situatie”, zei hij.

Een combinatie van het ’motorblok’ VVD, CDA, D66 met GroenLinks lijkt de logische keuze na de blokkade van de ChristenUn­ie door D66. Die laatste partij vindt dat in een kabinet van het motorblok met de ChristenUn­ie de conservati­even te sterk worden. Migratie is niet het enige pijnpunt tussen de vier partijen. Ook op zaken als klimaat en inkomensve­rdeling zijn de verschille­n groot. Op deze punten zal de informateu­r vermoedeli­jk ook meer duidelijkh­eid willen hebben, voordat de partijen weer om tafel gaan zitten om te onderhande­len.

De verwachtin­g is niet dat de vier partijen volgende week al gaan onderhande­len als ze besluiten weer samen te komen, aldus een bron. De verkennend­e fase zal dan nog worden voortgezet.

Tjeenk Willink sprak dinsdag met Alexander Pechtold (D66), Sybrand Buma (CDA) en Rutte gezamenlij­k. Na het overleg wilden ze niets kwijt. Eerder op de ochtend was Klaver al door de informateu­r ontvangen in de Stadhouder­skamer. In het weekeinde waren er ook al contacten tussen de hoofdrolsp­elers. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname