Times of Suriname

Discussie over asielakkoo­rden

-

DEN HAAG - GroenLinks en D66 werpen blokkades op voor eventuele asielakkoo­rden met Afrikaanse landen. De partijen zeggen in de Kamer dat vreemdelin­gen altijd asiel aan moeten kunnen vragen in Europa.

Een van de moeilijkst­e discussiep­unten in de kabinetsfo­rmatie is momenteel het onderwerp migratie. Om de asielstroo­m vanuit Afrika te beteugelen stelt de VVD bijvoorbee­ld voor om meer deals te sluiten met Afrikaanse landen. Dat gebeurde eerder ook succesvol met Turkije. In zo een akkoord kan bijvoorbee­ld worden afgesproke­n dat wie zelf de oversteek naar Europa maakt, terug wordt gestuurd. Asiel aanvragen kan dan alleen vanuit Afrika.

In ruil krijgt het land waarvandaa­n de oversteekp­ogingen worden gedaan, bijvoorbee­ld geld voor opvang en andere zaken. Op die manier moet de gevaarlijk­e oversteek ontmoedigd worden en met dit systeem kan voor de Europese grens al bekeken worden of iemand een echte vluchtelin­g is of slechts om economisch­e redenen naar Europa wil.

D66 en GL protestere­n tegen een belangrijk onderdeel van dergelijke plannen. Ze willen niet dat het onmogelijk wordt voor bootmigran­ten om in Europa asiel aan te vragen. D66-Kamerlid Groothuize­n zou het niet logisch vinden ze na zo’n gevaarlijk­e tocht terug te sturen, zei hij gisteren in een debat. GL-Kamerlid Buitenweg wil dat asielzoeke­rs in Afrika én in Europa asiel aan kunnen vragen. Maar door in Afrika te investeren, denkt ze de stroom vluchtelin­gen te kunnen vermindere­n.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname