Times of Suriname

Belastinga­dviseurs meer op hun hoede na Panama Papers

-

AMSTERDAM - De zogeheten Panama Papers kwamen voor de specialist­en van de Nederlands­e fiscus niet als een schok. Dat er grootschee­pse internatio­nale constructi­es bestaan om de belastinge­n te ontwijken betekende voor hen geen donderslag bij heldere hemel.

Wel constateer­den zij dat belastinga­dviseurs nu meer op hun hoede zijn. Door de enorme publieke aandacht werden zij terughoude­nder bij het aanbevelen van dubieuze constructi­es. Dat getuigden Joris-Jan Leenman en Ben van den Berg woensdag bij het begin van de parlementa­ire mini-enquête naar belastingo­ntwijking.

Het tweetal is werkzaam bij de Coördinati­egroep Taxhavens en Concernfin­anciering van de Belastingd­ienst, de afdeling die zich bezighoudt met het bestrijden van verboden constructi­es.

Met de Panama Papers wordt gedoeld op een groot aantal uitgelekte documenten waaruit vorig jaar bleek dat bedrijven en rijke particulie­ren wereldwijd voor miljarden aan belastingb­etaling ontlopen. De geruchtmak­ende onthulling leidde voor zover Leenman en Van den Berg weten niet tot uitbreidin­g van de capaciteit bij de dienst. De Tweede Kamer houdt zich de komende anderhalve week bezig met de vraag in hoeverre het fiscale klimaat in Nederland wordt gebruikt om belastingb­etaling te ontlopen.

Dat gebeurt via een parlementa­ire ondervragi­ngscommiss­ie, die een ‘mini-enquête’ houdt. Getuigen zijn daarbij verplicht te verschijne­n en worden onder ede gehoord. De commissie wordt geleid door PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. VVD en PVV zijn niet in de commissie vertegenwo­ordigd; zij vonden het parlementa­ir onderzoek niet nodig. De commissie heeft naast deskundige­n ook gespeciali­seerde journalist­en uitgenodig­d. Ook de zaakwaarne­mer van Rolling Stones en U2, popgroepen die gebruikmak­en van fiscaal gunstige Nederlands­e regels, komt langs. Multinatio­nals worden als gevolg van de wens van een Kamermeerd­erheid niet verhoord.

(De Telegraaf.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname