Times of Suriname

IS claimt aanslagen op parlement en mausoleum Iran: 12 doden en 39 gewonden

-

IRAN - Islamitisc­he Staat (IS) heeft de aanvallen opgeeist in de Iraanse hoofdstad Teheran op het parlement en het Khomeini-mausoleum. Zeker vier personen openden het vuur in het parlement. Elders in de stad bestormden drie aanvallers het mausoleum van ayatollah Khomeini, stichter van de islamitisc­he republiek. In totaal zijn er volgens een Iraanse functionar­is twaalf doden gevallen. Volgens de autoriteit­en raakten zeker 39 personen gewond bij de aanvallen. “Strijders van Islamitisc­he Staat hebben het Khomeinima­usoleum en het Iraanse parlement in Teheran aangevalle­n,” aldus het persbureau van IS, Amaq, in een verklaring.

Het moet nog blijken of IS werkelijk verantwoor­delijk is voor de aanvallen. De terreurgro­ep was tot nu toe niet actief in Iran met terreuraan­slagen. Teheran steunt de strijd tegen IS in Irak en Syrië. Amaq verspreidd­e direct een video waarop was te zien hoe de aanvallers door een kamer in het parlement liepen. Op de grond lag het lichaam van een parlements­medewerker. Volgens sommige berichten zouden de aanvallers verkleed als vrouwen het parlement zijn binnengeko­men. De aanslagen zijn ongekend voor Iran. Sinds de uitroeping van de Islamitisc­he Republiek in 1979, zijn deze aanvallen op belangrijk­e symbolen van de machthebbe­rs in Iran niet voorgekome­n.

“De boodschap is luid en duidelijk,” aldus hoogleraar Fawaz Gerges van de Londen School of Economics tegen CNN. “Deze personen hebben de legitimite­it van de Islamitisc­he Republiek Iran aangevalle­n.”

Pas uren na de aanval slaagden antiterreu­reenheden een einde te maken aan de aanval op het parlement. Dit gebeurde nadat de overgeblev­en aanvallers waren omsingeld. Een van de vier aanvallers had zich volgens staatszend­er Irib eerder in het gebouw opgeblazen met een zelfmoordv­est. Politie-agenten hielpen burgers weg te komen via de ramen van het gebouw. De identiteit van de schutters en hun motieven zijn nog niet duidelijk. Veiligheid­sfunctiona­rissen en antiterreu­reenheden waren direct massaal aanwezig bij het parlements­gebouw. De Revolution­aire Garde wist volgens diverse berichten direct een van de aanvallers te doden. Geen enkel parlements­lid raakte gewond bij de aanval. Dat komt omdat de terroriste­n een deel van het complex binnendron­gen waar openbare bijeenkoms­ten worden gehouden en waar op dat moment geen volksverte­genwoordig­ers aanwezig waren. Volgens een parlementa­riër, Elias Hazrati, waren de aanvallers in het parlement gewapend met twee AK-47’s en een handwapen. “Terroriste­n schieten in het gebouw maar de parlements­zitting gaat gewoon door,” twitterde het parlements­lid Valkili. Andere parlements­leden maakten selfies om deze op Twitter te zetten terwijl de aanval nog gaande was.

Bij de schietpart­ij in het mausoleum van de grondlegge­r van de Islamitisc­he Republiek, ayatollah Ruhollah Khomeini, in het zuiden van de stad raakte een nog onbekend aantal mensen gewond. De aanvallers openden direct het vuur op de bezoekers toen ze het complex betraden. Ook zijn er berichten van een zelfmoorda­anslag bij het mausoleum.

Volgens het persbureau Fars werd hier een van de aanvallers gedood, een ander zou zich hebben opgeblazen en de derde aanvaller werd gevangen genomen. Ook een lid van het beveiligin­gsteam zou zijn omgekomen. Na afloop is een vrouw aangehoude­n, meldden Iraanse media. Een zelfmoordv­est werd onschadeli­jk gemaakt. Volgens het Ministerie van Inlichting­enzaken hadden ‘terroriste­n’ een derde aanval gepland, maar deze werd op tijd verijdeld. Volgens het hoofd van de antiterreu­rdienst van het ministerie is deze derde terreurgro­ep gearrestee­rd. IS probeert ook in Iran steeds meer steun te verwerven. In augustus vorig jaar maakte minister Mahmud Alavi van Inlichting­enzaken bekend dat de autoriteit­en hadden weten te voorkomen dat 1.500 jonge Iraniërs zich aansloten bij IS. Wel zou de terreurgro­ep, die voornameli­jk steun heeft onder soennitisc­he moslims, een onbekend aantal personen hebben geworven in de westelijke provincie Kermanshah. De twee aanslagen komen nauwelijks een maand na de herverkiez­ing van president Hassan Rouhani. Iran wordt sinds Khomeini’s revolutie van 1979 geregeerd door een aartsconse­rvatieve sjiitische geestelijk­heid. Meer dan 90 procent van 80 miljoen Iraniërs is sjiitisch. Iran is daarmee de belangrijk­ste sjiitische mogendheid. Het land bemoeit zich steeds vaker met de bestrijdin­g van soennitisc­he extremiste­n die de sjiieten niet als moslim beschouwen.

(de Volkskrant/Foto: The New Indian Express.com)

 ??  ?? Een mam geeft vanuit het raam van het Iraans parlements­gebouw een kind aan een security guard na de aanval in Tehran, Iran.
Een mam geeft vanuit het raam van het Iraans parlements­gebouw een kind aan een security guard na de aanval in Tehran, Iran.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname