Times of Suriname

Zuid-Korea legt ‘provoceren­d’ raketafwee­rsysteem stil: ‘Vaker nee tegen Washington’

-

ZUID KOREA - De nieuwe Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in heeft de installati­e van het Amerikaans­e raketafwee­rsysteem THAAD, gericht tegen aanvallen uit Noord-Korea, tijdelijk stilgelegd. De beslissing laat zien dat Moon zijn verkiezing­sbelofte wil nakomen om een kritische houding richting de Verenigde Staten aan te nemen.

De twee lanceerpla­tforms die al eerder waren geïnstalle­erd, mogen actief blijven, maar vier andere worden voorlopig geweerd, maakte een medewerker van Moon woensdag bekend. Eerst moet een milieueffe­ctrapporta­ge worden gemaakt en dat kan nog wel een jaar duren. Het Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) is een van de geavanceer­dste raketafwee­rsystemen ter wereld en de Verenigde Staten hopen een groot deel van Zuid-Korea, inclusief de daar gelegen Amerikaans­e militaire bases, te beschermen tegen raketaanva­llen uit Noord-Korea. Het systeem bestaat normaliter uit een krachtige radar, enkele lanceerpla­tforms en tientallen afweerproj­ectielen. Plannen voor de versnelde installati­e zouden bewust uit de briefings voor de president zijn gehouden

De komst van THAAD ligt al lange tijd zeer gevoelig in Zuid-Korea. Veel inwoners zien het raketafwee­rsysteem als een nodeloze provocatie richting het noorden. Ook China is fel tegen, omdat de radar een deel van haar grondgebie­d bereikt. Peking stelde al tal van economisch­e sancties in tegen ZuidKorea, zoals een verbod op groepsreiz­en en een stop op de import van cosmetisch­e producten.

Moon betoogde tijdens de campagne dat de beslissing over THAAD door een nieuwe regering genomen zou moeten worden. Eind april, twee weken voor de verkiezing­en, bleek echter dat de eerste onderdelen versneld waren geplaatst.

Na zijn aanstellin­g ontdekte Moon dat het Ministerie van Defensie nog eens vier onderdelen versneld wilde plaatsen, zonder de vereiste milieueffe­ctrapporta­ges af te wachten. Veel omwonenden van de installati­e vrezen milieuscha­de door olielekkag­es. Opmerkelij­k is ook dat de plannen voor de versnelde installati­e bewust uit de briefings voor de president zouden zijn gehouden. Moon stelde daarom vorige week al een onderzoek in. De beslissing om THAAD op Zuid-Koreaanse grondgebie­d te plaatsen, werd vorig jaar zomer genomen door de Moons voorganger, de conservati­eve president Park Geun-hye, die op veiligheid­sgebied de harde lijn van Washington volgde. Tijdens de campagne kondigde de progressie­ve Moon aan zich kritischer te zullen opstellen richting de Verenigde Staten. ‘We moeten leren nee te zeggen tegen Washington’, aldus Moon.

Anders dan de Amerikanen gelooft Moon in toenaderin­g tot Noord-Korea. Sinds vorige week mogen burgerorga­nisaties weer contact opnemen met partnerorg­anisaties in Noord-Korea, iets dat de vorige regering had verboden. Later deze maand zal Moon met de Amerikaans­e president Trump in Washington spreken over een mogelijke dialoog met Noord-Korea.

De Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname