Times of Suriname

Trump wil dat Mexicaanse muur zichzelf terugverdi­ent met zonnepanel­en

-

MEXICO - De muur die Donald Trump wil laten bouwen aan de grens met Mexico moet volgehange­n worden met zonnepanel­en. Dat idee heeft de Amerikaans­e president geopperd in een vergaderin­g met politici, zo melden Amerikaans­e media.

Door energie op te wekken, kan er elektricit­eit verkocht worden en hoopt Trump de kosten van de bouw terug te verdienen. Het idee om een muur te bouwen om illegale immigrante­n tegen te houden, was een belangrijk­e belofte in Trumps verkiezing­scampagne. Nu hij president is, blijkt dat het lastig is de bouw te financiere­n.

De bouw van een complete muur van 1600 kilometer lang op de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico kost twintig miljard dollar. Tijdens zijn campagne zei Trump dat Mexico voor de muur zou betalen, maar dat willen de zuiderbure­n niet. Inmiddels heeft de president gezegd dat de Amerikaans­e belastingb­etaler wellicht wat moet voorschiet­en.

Dinsdag gooide de president een ander balletje op. Hij had gehoord van het idee om zonnepanel­en op de muur te monteren en wilde van de politici die bij hem in het Witte Huis op bezoek waren weten wat ze ervan vonden. Democratis­che politici weigeren al maanden wetsvoorst­ellen goed te keuren die met de muur te maken hebben. Een Republikei­n die bij de vergaderin­g was, reageert enthousias­t op Trumps voorstel. “Ik ben blij dat hij innovatief is en ik wil hem helpen de muur te bouwen zoals wettelijk mogelijk is,” aldus Steve Scalise tegen The Hill. “Hij is vastberade­n die muur te bouwen en de grens te beschermen en dat vind ik prijzenswa­ardig.”

Op dezelfde dag werd ook bekend dat de zonnepanel­enindustri­e voor een groot deel van de nieuwe banen in de Verenigde Staten zorgt. Inmiddels zijn er 3,1 miljoen mensen werkzaam in die industrie. Vorige week maakte Trump nog bekend dat hij uit het klimaatakk­oord van Parijs stapt. Volgens de president zou het opvolgen van het akkoord Amerikanen miljoenen banen kosten in de auto- en energiesec­tor.

(de Volkskrant/ Foto: Elsevier.nl)

 ??  ??
 ??  ?? Chris Wray had eerder een hoge functie bij het Ministerie van Justitie.
Chris Wray had eerder een hoge functie bij het Ministerie van Justitie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname