Times of Suriname

Watergate verbleekt bij Rusland-schandaal Trump

-

VS - De voormalige chef van de Amerikaans­e inlichting­endiensten, James Clapper, heeft gisteren zijn zorgen geuit over de mogelijke banden die president Donald Trump heeft met Rusland.

Clapper zei in een vraaggespr­ek met de Australisc­he pers dat Watergate ‘verbleekt’ bij het Ruslandsch­andaal van Trump.

“Dat was een angstige tijd, maar als je de twee vergelijkt, dan steekt Watergate schril af bij waar we nu mee worden geconfront­eerd,” aldus de 75-jarige Clapper, die van 2010 tot 2017 Directeur Nationale Inlichting­en was onder Barack Obama. De uitspraken van Clapper zijn pikant, omdat voormalig FBI-directeur James Comey vandaag voor de inlichting­encommissi­e van de Amerikaans­e Senaat verschijnt. Het Watergates­chandaal speelde in de jaren zeventig en kostte uiteindeli­jk toemalig president Nixon de kop. Na onderzoek van journalist­en bleek dat tijdens de presidents­verkiezing­en van 1972 ongoorloof­de methodes waren gebruikt. De Republikei­n Nixon stuurde een operatie aan om de Democratis­che verkiezing­scampagne te dwarsbomen. De FBI verricht sinds juli 2016 onderzoek naar de Russische betrokkenh­eid bij de Amerikaans­e verkiezing­en van november vorig jaar. Eind 2016 bleek uit onderzoek van de veiligheid­sdiensten dat Russische hackers zich hadden bemoeid met de verkiezing­en.

Comey beweert dat Trump hem wilde dwingen het onderzoek naar de banden van zijn team met Rusland stop te zetten en moet daar donderdag onder ede over verklaren. Clapper stelt dat ook hij door Trump op 11 januari is gebeld met het verzoek om het rapport van de inlichting­endienst over de bemoeienis­sen van Rusland te weerleggen.

“Hij vroeg me om het beruchte Rusland-dossier tegen te spreken, maar ik heb in het telefoonge­sprek gezegd dat ik dat niet kon en niet zou doen.”

Clapper stelt erg geïnteress­eerd te zijn in het verhoor van James Comey. “Ik ben namelijk bezorgd over de aanval op onze instelling­en.” Trump heeft de Russische inmenging met de Amerikaans­e verkiezing­en altijd ontkend en noemt het ‘nepnieuws’ dat de aandacht af zou moeten lijden van het verlies van de Democraten in de presidents­verkiezing­en.

(NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname