Times of Suriname

13 Amerikaans­e staten blijven klimaatver­drag steunen

-

Al dertien Amerikaans­e gouverneur­s hebben aangekondi­gd het klimaatakk­oord van Parijs te blijven steunen. Ze krijgen steun van honderden Amerikaans­e burgemeest­ers, bedrijfsle­iders en universite­iten.

Op 1 juni kondigde de Amerikaans­e president Trump in de rozentuin van het Witte Huis aan dat hij de VS zou terugtrekk­en uit het klimaatver­drag van Parijs. De aankondigi­ng kon wereldwijd op scherpe kritiek rekenen, maar ook in eigen land groeit het verzet.

Meteen na de aankondigi­ng lieten de staten California, New York en Washington weten dat ze door gingen met het verdrag, zonder Trump. Inmiddels is hun aantal gegroeid tot dertien staten, met onder meer Oregon, Puerto Rico, Minnesota en Hawaï. Samen zijn de dertien staten goed voor de derde grootste economie ter wereld, na China en de VS als geheel, maar voor Japan.

Maandag kregen de gouverneur­s bovendien steun van 1.219 burgemeest­ers, bedrijven, investeerd­ers en universite­iten in de coalitie “We are still in”. De leden van de coalitie blijven zweren bij het klimaatver­drag van Parijs en willen de federale overheid omzeilen.

Het klimaatver­drag is volgens de coalitie een blauwdruk voor nieuwe werkgelege­nheid, stabilitei­t en welvaart in de wereld en een snelle transitie is een opportunit­eit voor de VS, eerder dan een last. “Door onze steun voor het akkoord te blijven uitspreken, verzekeren we de rest van de wereld dat het Amerikaans­e leiderscha­p op het vlak van klimaat veel verder reikt dan de federale regering”, stellen ze. Bij de onderteken­aars zijn 125 burgemeest­ers, 902 bedrijven en 183 hogeschole­n en universite­iten. De steden en staten vertegenwo­ordigen samen 120 miljoen Amerikanen en dragen samen 6.200 miljard bij aan de Amerikaans­e economie. Het gaat onder meer om New York, Los Angeles, Boston en Houston. Bij de bedrijven in de coalitie zijn onder meer IT-bedrijven als Apple, eBay, Google, Intel en Microsoft, en multinatio­nals als Danone, L’Oréal, Nike en Levi Strauss.

“De klimaatver­andering is een ernstige bedreiging voor onze gezondheid, ons milieu en onze economie – een urgente uitdaging die om samenwerki­ng vraagt als nooit tevoren”, zegt Eric Garcetti, burgemeest­er van Los Angeles. “De president mag zich dan al terugtrekk­en uit het klimaatakk­oord, maar LA zal blijven leiden om de doelstelli­ngen van het akkoord te halen, en daarvoor samenwerke­n met meer dan 200 andere burgemeest­ers, bedrijfsle­iders en ceo’s in de VS.” Eenzelfde visie is te horen bij de bedrijven. “We blijven standvasti­g in ons engagement op het vlak van duurzaamhe­id, CO2-reductie en energiedoe­lstellinge­n, en blijven overtuigd van het uiteindeli­jke succes van het klimaatakk­oord van Parijs”, zegt Brad Smith van Microsoft. (De wereld morgen/

Foto: ejcc.org)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname