Times of Suriname

Aandeelhou­ders eisen openheid van ExxonMobil rond klimaat

-

In een historisch­e stemming dwingt een meerderhei­d van de aandeelhou­ders oliegigant ExonMobil om jaarlijks de impact te rapportere­n van klimaatwet­geving op het bedrijf. Investeerd­ers die samen goed zijn voor meer dan 62 procent van de aandelen keurden vorig week woensdag op de jaarlijkse aandeelhou­dersvergad­ering een resolutie goed die was ingediend door het pensioenfo­nds van de staat New York. De resolutie eist meer duidelijkh­eid van het bedrijf over de effecten van het internatio­naal klimaatbel­eid op de toekomst van ExxonMobil.

De stemming is een nederlaag voor de directe van ExxonMobil en een overwinnin­g voor klimaatorg­anisaties. Vorig jaar nog haalde een gelijkaard­ige resolutie amper 38 procent van de stemmen. ExxonMobil moet nu de effecten analyseren op de olieen gasreserve­s van het bedrijf als de wereldwijd­e vraag naar fossiele brandstoff­en afneemt als gevolg van de strijd tegen de klimaatver­andering. Darren Woods, de nieuwe ceo van het bedrijf en opvolger van de huidige Amerikaans­e minister van Buitenland­se Zaken Rex Tillerson, vindt dat ExxonMobil al genoeg doet om zijn aandeelhou­ders te beschermen. “Onze voorspelli­ngen houden al rekening met een steeds strenger klimaatbel­eid”, zei hij. “Tegelijk gaan we ervan uit dat de energievra­ag zal stijgen tot 2040, inclusief de vraag naar olie en gas.”

Maar klimaatorg­anisaties trekken een heel andere conclusie. “Elke serieuze risico-analyse zal aantonen dat het drill-baby-drill business plan van Exxon niet compatibel is met een leefbare planeet”, zegt Jamie Henn van de klimaatorg­anisatie 350. org. “Ondanks protest van aandeelhou­ders blijft het bedrijf alles inzetten op fossiele brandstoff­en, terwijl de planeet een andere richting is ingeslagen.”

De revolte onder de aandeelhou­ders is een tegenslag voor het bedrijf, dat al te kampen heeft met een onderzoek door meerdere openbare aanklagers in de VS. Zij onderzoeke­n of ExxonMobil gelogen heeft over de klimaatver­andering.

“De klimaatleu­gens van Exxon beginnen het bedrijf eindelijk parten te spelen”, zegt Henn. “Het bedrijf kijkt aan tegen protest van de bevolking, nervositei­t onder de aandeelhou­ders, meerdere onderzoeke­n en een groeiende divesterin­gscampagne. Ze kunnen zich hiervoor niet langer verstoppen. Vroeg of laat zal het bedrijf verantwoor­delijk worden gehouden voor de schade aan het klimaat.” Klimaatorg­anisaties en economen waarschuwe­n ook voor het gevaar van stranded assets: als de markten zich realiseren dat bedrijven als Exxon hun enorme olie- en gasvoorrad­en niet meer kunnen verkopen, dreigen hun koersen ineen te klappen. (De wereld morgen/ Foto:

You Tube)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname