Times of Suriname

Rijstafval blijkt erg voedzaam

-

Het kaf van de rijstkorre­l, dat doorgaans wordt weggeworpe­n, blijkt een rijke bron van proteïnen, vetten, mineralen en vitaminen. Wetenschap­pers argumenter­en dat de schil interessan­t is voor menselijke consumptie.

Traditione­el wordt het rijstkaf vooral als dierenvoed­er gezien en daardoor nauwelijks gebruikt in menselijke voeding. Ten onrechte, zeggen Amerikaans­e onderzoeke­rs in het vakblad Rice. “Eén portie rijstkaf van 28 gram is goed voor de helft van de dagelijkse behoefte aan belangrijk­e vitamines als B1, B3 en B6”, zegt Elizabeth Ryan, hoogleraar aan de Colorado State University en een van de auteurs van de studie. onderzoeke­n. Ze werden verrast door de hoge voedingswa­arde en gezondheid­seigenscha­ppen van de stoffen die ze daarbij vonden. Bij de bestanddel­en waren er onder meer stoffen met ontsteking­sremmende en bloeddrukv­erlagende eigenschap­pen. Bovendien bleek het kaf 12 tot 15 procent proteïne te bevatten, en kan het zo bijdragen aan de wereldwijd­e strijd tegen ondervoedi­ng.

“Rijst is een basisvoeds­el voor meer dan de helft van de wereldbevo­lking”, zegt Ryan. “Het wordt in meer dan honderd landen over de hele wereld gecultivee­rd. Het kaf van de rijstkorre­l kan meer dan 400 voedingsst­offen leveren voor menselijke consumptie. De biochemisc­he samenstell­ing verdient op zijn minst verder onderzoek.”

(De wereld morgen/

Foto: Yoors)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname