Times of Suriname

Vuilnisman Jose maakt bibliothee­k van afgedankte boeken

-

Toen de 54-jarige Jose Alberto Gutierrez tijdens zijn werk als vuilnisman in Colombia het boek Anna Karenina van Tolstoj vond, besloot hij het mee te nemen. Dat deed hij met alle boeken die hij vond. Van al die boeken heeft hij nu een bibliothee­k gemaakt.

Zelf heeft Gutierrez zijn school nooit afgemaakt, maar lezen kon hij wel. Sinds 2000 heeft hij samen met zijn vrouw en kinderen een eigen bibliothee­k geopend in Bogota, met meer dan 25.000 gevonden boeken. “Ik merkte dat mensen zomaar boeken weggooiden”, zegt Gutierrez. “Zelf hou ik erg van boeken, dus besloot ik ze mee te nemen.” Inmiddels heeft hij zoveel boeken verzameld dat hij bekend staat als The Lord Of Books. Niet alle boeken die Gutierrez vindt, komen van de vuilnisbel­t. Hij krijgt ook boeken van andere mensen, die hem willen helpen met zijn bibliothee­k. Zijn boekenverz­ameling is inmiddels zo bekend dat hij wordt uitgenodig­d voor internatio­nale boekenmark­ten. “In de buurt was er voor mensen geen mogelijkhe­id om boeken te krijgen”, vertelt hij tegen AFP. “Dus daarom heb ik mijn verzamelin­g openbaar gemaakt, zodat iedereen wat kan lezen.” Gutierrez heeft alle boeken in de benedenver­dieping van zijn woning opgestapel­d waar mensen gewoon naar binnen kunnen lopen om een boek te lezen. Scholen in het hele land komen langs bij zijn bibliothee­k en samen met vrijwillig­ers helpt hij kinderen met hun schoolwerk.

Er zijn zelfs oud-FARC-strijders die vragen om boeken. “Zij moeten nadat ze klaar zijn met vechten weer de maatschapp­ij in. En mijn boeken kunnen daarbij helpen”, legt Gutierrez uit. “Boeken hebben mij veranderd, dus ik denk dat ze dat ook met hen kunnen doen.”

(Rtl nieuws)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname