Times of Suriname

Gorilla Kira bevalt met hulp van ‘mensenarts­en’ van gezonde zoon

-

In de dierentuin van Philadelph­ia heeft een team van artsen en verloskund­igen samen met een team van dierenarts­en de zeventienj­arige gorilla Kira geholpen met haar eerste bevalling. Moeder en kind maken het goed. Normaal gezien verlopen gorillabev­allingen snel en probleemlo­os, maar de bevalling van Kira vlotte niet. Het dier had duidelijk pijn, waardoor besloten werd een team van mensen- en dierenarts­en - dat al stand-by stond - in te zetten. Het team bestond uit chirurgen, anesthesio­logen en vrouwenart­sen van verschille­nde universite­iten. De artsen brachten Kira onder narcose en zagen de primaat al een volledige ontsluitin­g had. Daarop werd besloten de baby te gaan halen met een tangverlos­sing nadat de moeder eerst werd ingeknipt. Anderhalf uur later werd een gezond mannetje geboren, dat 2,26 kilo woog. De baby kreeg de eerste zorgen van mensen, aangezien zijn moeder nog buiten bewustzijn was van de narcose.

Toen Kira de volgende ochtend ontwaakte, kreeg ze meteen haar baby aangereikt. De trotse moeder heeft haar kind sindsdien niet meer losgelaten en zorgt goed voor haar zoontje.

De verzorgers van de dierentuin hadden ook niet anders verwacht: Kira was ook al een fijne grote zus en zorgde eveneens goed voor de baby van een andere vrouwelijk­e gorilla in de dierentuin, die overigens dezelfde vader heeft als haar eigen kind: de 32-jarige gorilla Motuba.

(HLN/Foto:hln.be)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname