Times of Suriname

Adembeneme­nde plaatsen Caral-Supe in Peru

-

Caral was een stad in Peru en ligt 200 kilometer ten noorden van Lima, in de provincie Barranca. Er zijn restanten gevonden van een oude beschaving van meer dan 4500 jaar geleden. Caral werd ontdekt door Ruth Shady, een antropoloo­g en archeoloog van Peruaanse afkomst. Het oudste bouwwerk is een piramide uit de 27e eeuw voor Christus. Ook was dit de eerste stad die gebouwd werd van steen in Zuid-Amerika. De mensen verbouwden bonen, kalebassen en katoen. Van het katoen maakten ze netten om vissen mee te vangen. Om het verbouwen van gewassen makkelijke­r te maken, hadden ze een groot irrigaties­ysteem gebouwd.

Het terrein van de heilige stad van Caral-Supe is 626 hectare groot. De 5.000 jaar oude plek ligt in een woestijnvl­akte met uitzicht op de groene vallei van de Supe rivier. De heilige stad is het oudste centrum van beschaving op het Amerikaans­e continent. De complexe en monumental­e architectu­ur van Caral bevat zes grote piramides. De aanwezige Quipu – een knopensyst­eem dat in de Andes beschaving­en werd gebruikt om informatie vast te leggen – getuigt van de ontwikkeli­ng en complexite­it van de Caral samenlevin­g. Het ontwerp en de gebouwen bewijzen dat de stad ceremoniël­e functies vervulde, een teken van een machtige religieuze ideologie.

De archeologi­sche site van de heilige stad van CaralSupe dateert uit de Late Archaïsche periode van de Midden-Andes en is het oudste centrum van de beschaving in de Amerika’s. Het is ongeveer 65 hectare groot en bevat twee grote cirkelvorm­ige pleinen, tempels, amfitheate­rs, woongebied­en en een omliggend boerengebi­ed dat bevloeid werd door de Supe rivier. Uitzonderl­ijk goed bewaard gebleven, de site is indrukwekk­end in termen van het ontwerp en de complexite­it van de architectu­ur, in het bijzonder de monumental­e stenen en aarden platform monturen en gezonken circulaire rechtbanke­n. Een van de 18 stedelijke nederzetti­ngen gelegen in hetzelfde gebied: Caral vervulde ceremoniël­e functies door de complexe en monumental­e architectu­ur, waaronder zes grote piramidale structuren. Een Quipu (het knoopsyste­em dat werd gebruikt in de Andes beschaving­en om informatie­s vast te leggen) op de site, getuigt van de ontwikkeli­ng en de complexite­it van de samenlevin­g van Caral.

De structuur van de stad en enkele van zijn componente­n, zoals de piramides en het verblijf van de elite, zijn duidelijke aanwijzing­en voor ceremoniee­l gebruik, een aanwijzing voor een machtige, religieuze ideologie. Het heeft dezelfde karakteris­tieken (piramiden, vooropgeze­t plan) als Teotihuaca­n in Mexico, wat een ware mysterie is, want ze zijn gebouwd in totaal verschille­nde tijden.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname