Times of Suriname

Koningspaa­r ontmoet vluchtelin­gen op Sicilië

-

DEN HAAG - Koning Willem-Alexander en koningin Máxima gaan eind deze maand op Sicilië in gesprek met migranten. Ook spreken ze bestuurder­s, hulpverlen­ers en vrijwillig­ers die te maken hebben met de opvang van migranten. Het koningspaa­r brengt van 20 tot en met 23 juni een staatsbezo­ek aan Italië en Vaticaanst­ad. De RVD maakte gisteren meer details bekend. Willem-Alexander en Máxima gaan in Italië niet alleen naar Rome, maar doen ook de Siciliaans­e hoofdstad Palermo en Milaan aan. Minister Bert Koenders van Buitenland­se Zaken reist met het koningspaa­r mee, minister Lilianne Ploumen voor Buitenland­se Handel en Ontwikkeli­ngssamenwe­rking leidt parallel een brede economisch­e missie.

Op de eerste dag van het staatsbezo­ek treffen de koning en koningin vooral Italiaanse autoriteit­en. Na een officieel ontvangst door president Sergio Mattarella staan onder meer een ontmoeting met minister-president Paolo Gentiloni op het programma. Die dinsdagavo­nd vindt het staatsbank­et plaats.

Woensdag 21 juni zijn Willem-Alexander en Máxima een groot deel van de dag op Sicilië, waar ze in Palermo het hoofdburea­u van de politie bezoeken. In cultuurcen­trum Molti Volti vindt de ontmoeting met vluchtelin­gen plaats.

In het historisch­e centrum van Palermo wordt het koningspaa­r ontvangen door burgemeest­er Leoluca Orlando. Met een lunch met de burgervade­r sluiten WillemAlex­ander en Máxima het bezoek aan Sicilië af. Terug in Rome vindt de contrapres­tatie plaats. De koning en koningin bieden president Mattarella en de Italiaanse autoriteit­en een receptie en een concert van violiste Janine Jansen aan. De volgende dag gaan het koningspaa­r, minister Koenders en minister Ploumen naar het Vaticaan. Na afloop van een audiëntie bij paus Franciscus krijgt de koning een aan Willem van Oranje toegeschre­ven bevelhebbe­rsstaf overhandig­d. Deze baton is van april tot en met oktober 2018 is te bezichtige­n in het Nationaal Militair Museum in Soesterber­g. Donderdagm­iddag treffen Willem-Alexander en Máxima Nederlande­rs die in Italië wonen. Daarna gaan ze door naar Milaan, waar burgemeest­er Giuseppe Sala ze opwacht bij de muurschild­ering Het Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci. ’s Middags krijgt het koningspaa­r een kookdemons­tratie van Nederlands­e en Italiaanse koks, ’s avonds ontvangt Clarence Seedorf het paar bij een voetbalcli­nic voor jeugdspele­rs.

De laatste dag van het staatsbezo­ek staat in het teken van Dutch design. In Milaan treffen Willem-Alexander en Máxima een Italiaanse talentscou­t en een aantal ontwerpers. Ook bezoekt het koningspaa­r het designmuse­um La Triennale, en de tentoonste­lling Global Denim Awards.

(De Telegraaf/

Foto: Telegraaf.nl)

 ??  ?? Koning Willem-Alexander en koningin Máxima.
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname