Times of Suriname

Paleis Soestdijk wordt deels hotel

-

SOESTDIJK - Paleis Soestdijk wordt een hotel. Althans een deel ervan. Made by Holland won de aanbestedi­ng en kocht het paleis en het bijbehoren­de koninklijk­e landgoed voor ‘slechts’ 1,7 miljoen euro. De koper gaat van de voormalige residentie van koningin Juliana een innovatiep­aradijs maken. Ook wordt het mogelijk om te overnachte­n in het Koninklijk­e onderkomen. Dat heeft het Ministerie van Binnenland­se Zaken vanochtend bekendgema­akt. Een consortium van verschille­nde bedrijven, waaronder de ondernemin­g achter de Westerngas­fabriek in Amsterdam, heeft het hoogste bod gedaan op het paleis. Voor 31 miljoen euro wordt het voormalige woonpaleis van prinses Juliana en prins Bernhard opgeknapt. Het royale bouwwerk raakte in verval na het overlijden van Prins Bernhard in 2004 en stond sindsdien te koop.

Het park rondom Soestdijk wordt een ‘proeftuin’ waar van alles te zien zal zijn op het gebied van Hollandse uitvinding­en. Het paleis zelf zal worden gebruikt voor tentoonste­llingen. Het is de bedoeling dat in de vleugels, waar de privévertr­ekken waren van koningin Juliana en prins Bernhard, ruimte komt voor bedrijven om hun nieuwste snufjes te tonen aan het grote publiek.

Made by Holland bouwt op de bovenste verdieping circa veertien hotelkamer­s. Op de begane grond worden tentoonste­llingen gehouden over architectu­ur, agricultuu­r, milieu, voedsel en water in Nederland. Aan het uiterlijk van het paleis zal niet veel veranderen. Ook de tuinen blijven zoveel mogelijk behouden. Bijzonder is dat het bosgebied, waar prins Bernhard graag jaagde, voor het eerst open gaat voor recreanten.

Behalve in het Paleis en de Oranjerie komen ook aan de overzijde van de Amsterdams­enstraatwe­g (de Parade) verschille­nde horecaconc­epten, o.a. in de Koninklijk­e Stallen. Van koffiebar, zonnig terras tot brasserie: qua entourage allemaal state of the art, in lijn met het alomvatten­de concept. Groente, fruit, eieren et cetera komen zoveel mogelijk uit de eigen gaarden en tuinen, zo meldt Made by Holland op de website. Geïnteress­eerde partijen werd gevraagd zich te melden met een nieuw bestemming­splan voor het historisch­e landgoed dat tot vandaag eigendom van de staat was. Aan die oproep werd massaal gehoor gegeven: 120 partijen toonden interesse. Uiteindeli­jk werden drie kanshebber­s geselectee­rd: Eden Soestdijk, Made by Holland en Nationaal Ensemble als Buitenplaa­ts Soestdijk. Zij kregen ieder 100.000 euro om hun plan uit te werken.

Het paleis is voor velen dé plek die herinnert aan koningin Juliana, Prins Bernhard en de jaarlijkse defilés. Voor het Rijk zijn de renovatiek­osten reden om afstand van het historisch­e bouwwerk te doen.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname