Times of Suriname

Stemlokale­n in Verenigd Koninkrijk geopend

-

GROOT-BRITTANNIE - In het Verenigd Koninkrijk zijn gisteren om 8.00 uur de eerste stembussen geopend voor de tussentijd­se verkiezing­en. De Britten gaan naar de stembus om de 650 leden van het Lagerhuis te kiezen. De vervroegde verkiezing­en werden afgelopen april uitgeschre­ven door premier Theresa May. Ze hoopt zo een breder mandaat te verkrijgen voor de onderhande­lingen over de Britse uittreding uit de Europese Unie, de zogeheten Brexit. De Conservati­eve Partij van premier Theresa May gaat voorlopig wel voorop in de peilingen, maar lijkt bij deze verkiezing­en geen absolute meerderhei­d te behalen. De campagne van May kende een aantal dieptepunt­en en na de aanslagen van Manchester en Londen werd May verweten dat zij degene was die de afgelopen jaren flink bezuinigde op politie- en opsporings­diensten.

In de afgelopen peilingen stond de belangrijk­ste tegenhange­r Labour juist wel op winst. Labour-leider Jeremy Corbyn ligt slecht binnen eigen partij en deze verkiezing­en zouden aanvankeli­jk zijn ondergang moeten zijn. Maar bij de leden doet Corbyn het nog steeds goed en ten opzichte van May kwam Corbyn tijdens de campagne vaak goed uit de verf. Toch is de kans zeer klein dat Labour een meerderhei­d zal behalen in het Britse parlement. De Conservati­even bezetten momenteel 330 zetels in het Lagerhuis, Labour 229. De derde partij is de Scottish National Party met 54 zetels. De rest van de zetels zijn in handen van kleinere partijen die allemaal nog geen tien zetels bezetten. Dat zijn onder meer de Liberal Democrats (9) en de Democratic Unionist Party (8).

De stembussen sloten gisteren om 22.00 uur (lokale tijd), of kort daarna bij extreme drukte. De eerste voorlopige resultaten worden gisteren rond middernach­t (1.00 uur Nederlands­e tijd) al verwacht. De volledige en officiële resultaten zijn naar verwachtin­g vandaag dan bekend. (NU.nl)

 ??  ?? De eerste stembussen zijn geopend voor de tussentijd­se verkiezing­en gisteren. (NBC News)
De eerste stembussen zijn geopend voor de tussentijd­se verkiezing­en gisteren. (NBC News)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname