Times of Suriname

Ontslagen FBI-directeur doet boekje open

-

VS - Het Witte Huis laat weten dat Donald Trump gisteren een heleboel andere dingen te doen had. Maar de president zit ongetwijfe­ld aan de buis gekluister­d als de door hem ontslagen FBIdirecte­ur James Comey in het Congres verschijnt voor zijn hoorzittin­g. Woensdagvo­nd werd het openingsst­atement van Comey al openbaar gemaakt. Daaruit blijkt dat Trump loyaliteit van de FBIbaas eiste waarna een ongemakkel­ijke stilte zou zijn gevallen. Comey wilde vervolgens niet meer alleen met de president in een ruimte zijn.

Het is nu de vraag of Comey, door Trump weggezet als mafketel en ijdeltuit, gisteren meer te onthullen heeft over zijn gesprekken met de president, die hij zo gedetaille­erd vastlegde in The Comey Memos. De Congresled­en willen vaststelle­n of Trump heeft geprobeerd het Ruslandond­erzoek van de FBI te dwarsbomen. Bijvoorbee­ld door Comey op te dragen zijn veiligheid­sadviseur Michael Flynn met rust te laten die door Trump in de onderonsje­s een ’goede kerel’ zou zijn genoemd. Comey schrijft in zijn openingsve­rklaring dat Trump hem meldde niks met Rusland te maken te hebben. Comey zou op zijn beurt hebben gezegd dat de president persoonlij­k geen onderdeel uitmaakte van het FBIonderzo­ek naar de Russische inmenging in de verkiezing­en. Iets wat Trump eerder al beweerde.

In Washington wordt de spanning intussen flink opgepompt. Cafés bieden de mogelijkhe­id om het spektakel gisterocht­end live te bekijken. Voor de gelegenhei­d schenken ze wodka en serveren ze FBI-sandwiches. Trump-tegenstand­ers hopen dat de hoorzittin­g de opmaat is van een Watergatea­chtig schandaal. Trumpaanha­ngers halen hun schouders op en zeggen dat er geen enkel bewijs is. (De Telegraaf)

 ??  ?? De ontslagen FBI-directeur James Comey moest gisteren in het Congres verschijne­n voor zijn hoorzittin­g. (Foto: News 24 hours)
De ontslagen FBI-directeur James Comey moest gisteren in het Congres verschijne­n voor zijn hoorzittin­g. (Foto: News 24 hours)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname