Times of Suriname

Gemiste kansen om terreuraan­slagen te voorkomen in Belgie

-

BELGIE - De aanslagen in Brussel van vorig jaar hadden mogelijk voorkomen kunnen worden als het Belgische veiligheid­sapparaat goed had gefunction­eerd. Er zijn kansen gemist om het terreurnet­werk tijdig te ontmantele­n, zo luidt de conclusie van een onderzoeks­commissie.

Er was te weinig capaciteit, onder andere bij de politie. Ook werden beschikbar­e troepen niet efficiënt ingezet, zo valt te lezen in het rapport. Diensten werkten daarnaast niet goed samen en informatie werd onvoldoend­e gedeeld. Ook de samenwerki­ng met andere landen liet te wensen over.

De conclusies van de commissie richten zich vooral op de inlichting­endiensten en niet zozeer op de politie. De inlichting­endiensten hadden vooral onderling beter moeten communicer­en. De onderzoeks­commissie had niet de taak schuldigen aan te wijzen, maar doet wel een serie aanbevelin­gen. Zo stelt de commissie dat het noodzakeli­jk is om meer personeels­leden voor de diensten aan te trekken en deze mensen beter op te leiden.

Ook moet er meer geld geïnvestee­rd worden in de diensten, onder andere op het gebied van informatie­technologi­e. Zowel regerings- als oppositiep­artijen hebben zich achter de honderden aanbevelin­gen geschaard.

Bij de aanslagen op het vliegveld van Brussel en op een metrostati­on in maart vorig jaar kwamen 32 mensen om het leven. Er vielen daarnaast honderden gewonden.

(NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname