Times of Suriname

Geologisch­e processen al 11.500 jaar geleden beïnvloed

-

Wetenschap­pers van de universite­it van Tel Aviv boorden in de bodem van de Dode Zee en haalden daarbij sedimenten boven die tot zo’n 460 meter diep gelegen waren. Die laagjes sediment vertellen ons hoe het er in dit gebied in verschille­nde perioden aan toeging en gaan tot zo’n 220.000 jaar terug.

Uit het onderzoek blijkt dat er zo’n 11.500 jaar geleden opeens drie keer meer fijn zand in de Dode Zee werd afgezet. Het wijst erop dat het omliggende oppervlak sterk versneld erodeerde. En dat is niet te verklaren door de natuurlijk­e processen die in die tijd speelden. De onderzoeke­rs kunnen dan ook maar één conclusie trekken: dit is te wijten aan de mens. En daarmee hebben ze het oudste geologisch­e bewijs gevonden dat aantoont dat mensen van invloed zijn op geologisch­e processen op aarde.

Maar hoe zorgden mensen er 11.500 jaar geleden voor dat dit oppervlak versneld erodeerde? De onderzoeke­rs wijzen erop dat de Neolitisch­e Revolutie in die tijd in volle gang was: steeds meer mensen stopten met jagen en verzamelen en gingen zich op een vaste plek vestigen en aldaar landbouw bedrijven. Hierdoor groeide de menselijke bevolking snel. “Natuurlijk­e vegetatie werd vervangen door gewassen, dieren werden gedomestic­eerd,” somt onderzoeke­r Shmuel Marco op. Die gedomestic­eerde dieren moesten grazen en dus werden bomen omgehakt en de natuurlijk­e vegetatie die de bodem altijd bedekt had, werd enorm teruggebra­cht. “Dat alles resulteerd­e in de geïntensiv­eerde erosie van het oppervlak en meer sedimentat­ie, wat we terugzien in de Dode Zee-kern.” Wetenschap­pers zijn nog niet klaar met de kern die ze in de Dode Zee hebben opgegraven. Op dit moment brengen ze aan de hand van de sedimenten in kaart wanneer het gebied in de afgelopen 220.000 jaar door een aardbeving getroffen werd. Het zou voor het eerst zijn dat we over zo’n lange periode exact weten wanneer de aarde op een bepaald plek beefde.(Scientias. nl/Foto:scientias.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname