Times of Suriname

Astronomen zien sterrenlic­ht realtime afbuigen

-

We zien regelmatig zwaartekra­chtlenzen in het verre universum, maar is het ook mogelijk om realtime te zien dat een ster het licht afbuigt? Albert Einstein geloofde in 1936 dat er weinig hoop was, maar nu is aangetoond dat het wel kan.

Een zwaartekra­chtlens is een soort kosmische vergrootgl­as en buigt het licht van verre objecten. Stel, twee sterrenste­lsels staan gezien vanaf de aarde achter elkaar. Het ene sterrenste­lsel is vijf miljard lichtjaar van onze planeet verwijderd, terwijl het andere sterrenste­lsel op acht miljard lichtjaar staat. Het licht van het verre sterrenste­lsel reist langs het voorgronds­telsel en wordt afgebogen. Soms betekent dit dat we eenzelfde object vanaf de aarde meerdere keren zien, bijvoorbee­ld in het geval van quasar WFI2033-4723. In andere gevallen wordt het licht van het achterligg­ende object versterkt, waardoor we verre sterrenste­lsels kunnen zien die anders niet zichtbar zijn. Maar is het effect van zwaartekra­cht ook realtime zichtbaar bij sterren in ons eigen melkwegste­lsel? Dat wil zeggen: kunnen we een micro-zwaartekra­chtlens zien ontstaan en vervolgens weer zien verdwijnen? Ja, zo bewijzen astronomen in een nieuw paper. De nabije witte dwergster Stein 2051 B heeft het licht van een verre ster afgebogen, waardoor de positie van deze achtergron­dster twee milliarcse­conden afweek van de daadwerkel­ijke positie. Dit verschil is enorm klein. Het is alsof je een mier ziet lopen op een klein muntje op een afstand van bijna 2.500 kilometer.

De witte dwerg is zeventien lichtjaar van de aarde verwijderd en is ongeveer 2,7 miljard jaar oud. De afstand tussen de achtergron­dster en de aarde is 5.000 lichtjaar. De witte dwergster schoof niet exact voor de achtergron­dster, waardoor er geen symmetrisc­he Einsteinri­ng zichtbaar was. De ring was te klein om te meten, maar door de asymmetris­che vorm leek de ster twee milliarcse­conden verplaatst te zijn. (Scientias.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname