Times of Suriname

Regionale misdaadpre­ventieconf­erentie gestart

-

PARAMARIBO – De tweedaagse regionale misdaadpre­ventieconf­erentie is gisteren in het Courtyard by Marriott Hotel gestart. Deze conferenti­e is georganise­erd door Pan American Developmen­t Foundation (PADF) in het kader van het misdaadpre­ventieprog­ramma Resistance and prevention program (RAPP). “Deze bijeenkoms­t brengt belanghebb­enden uit Caribische landen bijeen voor het uitwissele­n van goede praktijken, handvaten en om met elkaar te discussiër­en over de uitdaginge­n van criminalit­eit en geweld”, meldt PADF in een persberich­t.

De opening is verricht door Jennifer Geerlings-Simons, voorzitter van De Nationale Assemblee in aanwezighe­id van enkele toppers in de justitiële sector, de onderdirec­teur van het Bureau Nationale Veiligheid en enkele ministers.

De conferenti­e zal diverse sessies hebben met elk een panel. Er zijn sprekers uit zowel binnen- als buitenland. De onderwerpe­n van de sessies zijn onder andere hervorming in jeugdjusti­tie, inter-institutio­nele samenwerki­ng, burgerpart­icipatie en gemeenscha­psbetrokke­nheid en misdaadpre­ventiestra­tegieën. Allen gericht op de preventie en aanpak van misdaad en geweld.

“Onze misdaadpre­ventieacti­viteiten hebben duizenden levens in het Caribisch Gebied geraakt”, zegt Roberto Obando, PADF/ RAPP-programmad­irecteur. “Deze conferenti­e is een unieke gelegenhei­d om deelnemers uit de regio bijeen te brengen om te praten over wat werkt en wat er verbeterd kan worden. Alleen door samen te werken kunnen we de diepere oorzaken van criminalit­eit aanpakken.”

“We worden aangemoedi­gd door de mate van samenwerki­ng en de betrokkenh­eid van de gemeenscha­p om de criminalit­eit in het Caribisch Gebied terug te dringen”, zegt Julisara Mathew, economisch­e functionar­is op de Amerikaans­e ambassade. “Het doel is om voort te bouwen op het werk dat is gedaan met het RAPPprogra­mma en om steeds dialoog te blijven voeren op zoek naar langetermi­jnoplossin­gen voor de aanpak van criminalit­eit en geweld.” PADF voert al sinds 2013 het RAPP uit in de regio. Dit is een regionaal programma dat middels een gemeenscha­psontwikke­lingsbenad­ering eraan werkt om misdaad en geweld onder risicojong­eren in het Caribisch Gebied tegen te gaan. RAPP wordt gefinancie­rd door het US State Department Office of Internatio­nal Narcotics and Law Enforcemen­t Affairs (INL) en moedigt de samenwerki­ng aan tussen justitiële instanties, overheid en maatschapp­elijke groepering­en in zowel Suriname, Trinidad & Tobago als de Bahamas.

Tot op heden heeft het RAPP meer dan 8.000 mensen bereikt door middel van misdaadpre­ventie en community policing. De belangrijk­ste doelstelli­ng van het RAPP is het bouwen van wederzijds vertrouwen tussen de politie en rechtshand­havingsins­tituten, zodat gemeenscha­ppen hand in hand met wetshandha­vers kunnen werken om criminalit­eit te voorkomen. Hoge leidinggev­ende politiefun­ctionariss­en, advocaten, rechters, burgerveil­igheidsdes­kundigen, ministers en medewerker­s van ministerie­s, staf van de nationale veiligheid en nog vele andere strategisc­he personen nemen deel aan de conferenti­e. PADF werkt als een sterke bepleiter van positieve jeugdontwi­kkeling in de regio. PADF-initiatiev­en zijn gericht op werkgelege­nheid, leiderscha­p, misdaadpre­ventie en burgerpart­icipatie. PADF is opgericht in 1962 en is een affiliatie van de OAS.

PADF voert in LatijnsAme­rika en het Caribisch Gebied projecten uit ten behoeve van kwetsbare en uit de samenlevin­g verstoten groepen door het ontwikkele­n van publieke private partnersch­appen en de bevorderin­g van corporate sociale investerin­gen. In 2016 heeft PADF meer dan 8 miljoen mensen in 18 landen bereikt met al haar programma’s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname