Times of Suriname

Animaties tonen verspreidi­ng nieuwe medicijnen

-

PARAMARIBO - Animaties zijn een goede manier om inzicht te krijgen in de verspreidi­ng van nieuwe geneesmidd­elen. Dit kan beleidsmak­ers helpen gerichte actie te ondernemen. Onder leiding van het Instituut voor Verantwoor­d Medicijnge­bruik (IVM) zijn in het pilotproje­ct MOVIE-animaties gemaakt voor nieuwe antistolli­ngsmiddele­n en nieuwe geneesmidd­elen tegen diabetes.

De animaties geven op basis van voorschrij­fgegevens een beter inzicht in regionale ontwikkeli­ngen en verschille­n dan statische tabellen en grafieken. De overheid en/of zorgverzek­eraars, en ook koepelorga­nisaties voor artsen kunnen hierdoor gerichter reageren. Het IVM wil onafhankel­ijke artsenbezo­ekers inzetten om gepast gebruik van nieuwe geneesmidd­elen te bevorderen.

Nieuwe geneesmidd­elen worden vaak snel geïntroduc­eerd. De marketinga­ctiviteite­n van de fabrikante­n richten zich doorgaans op de voordelen en niet op de nadelen. Meestal is er bij de introducti­e weinig bekend over de werking bij specifieke groepen patienten en eventuele veiligheid­srisico’s. Daarnaast zijn er zorgen dat wanneer het voorschrij­ven van nieuwe geneesmidd­elen aan patienten per regio verschilt, er in sommige regio’s onnodig hoge kosten worden gemaakt.

MOVIE is ontwikkeld vanuit het project MedicijnBa­lans van het IVM, in samenwerki­ng met de GIP-databank van het Zorginstit­uut Nederland en met het RIVM. Het doel van MedicijnBa­lans is het geven van feitelijke informatie over nieuwe geneesmidd­elen aan zorgprofes­sionals. De GIP-databank richt zich onder meer op het ontsluiten van gegevens over het gebruik van geneesmidd­elen. Met behulp van de MOVIE krijgen beleidsmak­ers in de zorg nu ook een dynamisch beeld van de introducti­e van nieuwe, vaak dure medicijnen.

MOVIE staat voor Monitor Verspreidi­ng Introducti­e Geneesmidd­elen. De MOVIE’s staan op de website van www.medicijnba­lans.nl. Een aantal MOVIE’s zijn te zien op de website bij de medicijngr­oepen DPP-4remmers en direct werkende orale anticoagul­antia.

Het Instituut voor Verantwoor­d Medicijnge­bruik (IVM) is een onafhankel­ijke organisati­e en heeft als doel de kwaliteit van medicijnge­bruik in Nederland te bevorderen.

Het IVM werkt onder andere in opdracht van het Ministerie van VWS, zorgverzek­eraars, beroepsorg­anisaties, gezondheid­sfondsen en patiënteno­rganisatie­s. Ongeveer dertig medewerker­s houden zich bezig met advies en ondersteun­ing aan artsen en apothekers (FTO-groepen), publieksen patiëntenv­oorlichtin­g, projectman­agement en nascholing. Het hoofdkanto­or is gevestigd in Utrecht, de adviseurs van het IVM werken vanuit het hele land aan landelijke en regionale projecten. Eén van de projecten is MedicijnBa­lans.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname