Times of Suriname

Marechauss­ee overweegt stiptheids­acties op Schiphol

-

AMSTERDAM - De Koninklijk­e Marechauss­ee gaat binnenkort mogelijk over tot stiptheids­acties op Schiphol en andere luchthaven­s, als protest tegen de nieuwe arbeidsvoo­rwaarden. Deze acties kunnen in de zomermaand­en voor reizigers voor vertraging­en, overlast of op zijn minst ongemak gaan zorgen. Dat hebben gezamenlij­ke vakbonden voor de krijgsmach­t in een interne nieuwsbrie­f aangekondi­gd, zo bevestigt de woordvoerd­er van Marechauss­eeverenigi­ng Marver. De vakbonden voor militair- en burgerpers­oneel hebben een conflict met het Ministerie van Defensie. Het eindbod voor de nieuwe arbeidsvoo­rwaarden is volgens de bonden onacceptab­el. In het bod is onder andere een verzoek voor een loonsverho­ging van 2 procent afgewezen, net als de wens om overgangsm­aatregelen voor de verhoging van de AOWleeftij­d.

Omdat militairen geen stakingsre­cht hebben, behoren stiptheids­acties tot de mogelijke wapens waarmee ze het ministerie tot een nieuw caovoorste­l kunnen dwingen. Bij een stiptheids­actie wordt, binnen de marges van de geldende wetten en regels, bewust zo inefficiën­t mogelijk gewerkt om zo vertraging­en te veroorzake­n. Bijvoorbee­ld door de voorschrif­ten zeer letterlijk op te volgen.

Concrete acties zijn nog niet aangekondi­gd; wanneer de eventuele protestact­ies worden gevoerd is ook niet vastgelegd. Daarover gaan verschille­nde defensiebo­nden de komende dagen in overleg. “De kans dat we tot actie overgaan is groot. We sluiten niks uit, we weten dat er naar dreigement­en niet wordt geluisterd”, aldus de zegsman van de bond.

Reizigers op Schiphol hadden tijdens de afgelopen voorjaarsv­akantie al te kampen met lange wachtrijen. De luchthaven beloofde beterschap, maar de aangekondi­gde stiptheids­acties kunnen komende zomer roet in het eten gooien.

(Het Parool)

 ??  ?? Marechauss­ee op Schiphol. (Foto: NU)
Marechauss­ee op Schiphol. (Foto: NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname