Times of Suriname

MIVD wist van mogelijk corrupte ambtenaar in omkoopscha­ndaal politie

-

AMSTERDAM - De Militaire Inlichting­en- en Veiligheid­sdienst (MIVD) was jarenlang op de hoogte van corruptiev­erdenkinge­n tegen de ambtenaar die een deel van het wagenpark van de dienst beheerde. Dat zou blijken uit verklaring­en van betrokkene­n.

Dat schrijft het AD op basis van verklaring­en onder ede, die bij de rechter zouden zijn afgelegd door leidinggev­enden en collega’s van de man en medewerker­s van het Bureau Integritei­t van Defensie.

De ambtenaar werkte drie dagen per week als beheerder van een deel van het wagenpark van de MIVD, waar hij onder andere geheime voertuigen voor de dienst regelde, die niet geregistre­erd staan bij de RDW. Hij reed zelf ook jarenlang in zo een ongeregist­reerde auto. Ook beheerde hij een nepverhuur­bedrijf, dat door de MIVD als dekmantel werd gebruikt.

De dienst zou al in 2010 zijn gewaarschu­wd dat de ambtenaar iemand was waar vlekjes op zaten, zo zou uit de verklaring­en blijken. Toch werd er geen actie ondernomen. De ambtenaar verschijnt gisteren voor de rechter als hoofdverda­chte in het proces tegen oud-inkopers van politie en defensie en oudmedewer­kers van importeurs PON, Renault Nederland en Peugeot Nederland. De inkopers zouden tussen 2001 en 2011 zijn omgekocht - onder andere met reizen en kortingen op auto’s - in ruil voor grote aanbestedi­ngen voor de autodealer­s en -importeurs. De zaak kwam in 2011 aan het rollen door een klokkenlui­der uit de autobranch­e. Oud-minister van Defensie Hans Hillen (CDA) kwam begin deze maand in opspraak, toen bleek dat hij in 2014 details over het corrupties­chandaal verzweeg voor de Tweede Kamer en Justitie. Hillen zei dat te hebben gedaan omdat hij de zaak intern wilde oplossen.

(NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname