Times of Suriname

Gemeentevo­ertuigen blijven op fossiele brandstoff­en rijden

-

AMSTERDAM - Ondanks uitgesprok­en groene ambities hebben biobrandst­offen bij een aanbestedi­ng van de gemeente geen streepje voor op brandstoff­en uit aardolie, integendee­l.

In de aanbestedi­ngen staat biobrandst­of bij aanvang al op achterstan­d op fossiele brandstof, met name diesel. En dat terwijl de gemeente vorig jaar brandstoff­en die de uitstoot van CO2 terugdring­en nog een voorsprong wilde geven. Vervolgens werd de aanbestedi­ng abrupt gestaakt.

Het gaat om brandstoff­en voor 366 gemeentevo­ertuigen die gezamenlij­k 3,8 miljoen liter per jaar verbranden. In de aangepaste aanbestedi­ng schrijft de gemeente opeens botweg dat de voertuigen niet kunnen rijden op alleen biobrandst­of.

Ook zegt de gemeente CO2 te laten vallen als maatstaf, omdat prioriteit wordt gegeven aan het terugdring­en van uitlaatgas­sen die luchtveron­treiniging veroorzake­n. Een relatief schone brandstof kan de uitstoot van fijnstof en stikstofdi­oxide nog flink terugdring­en, redeneert de gemeente.

Het gevolg is dat de aanbestedi­ng nu precies in het straatje past van GTL, een dieselsoor­t gemaakt van aardgas. Die is relatief schoon, maar als het gaat om CO2, de bijdrage aan de opwarming van de aarde, is de uitstoot zelfs groter dan bij gewone diesel.

De RAI Vereniging, de belangenve­reniging van autofabrik­anten, is verrast door het onderschei­d dat de gemeente maakt. Biobrandst­offen van het type HVO, een veelal uit plantaardi­ge oliën gewonnen alternatie­f voor diesel, lijken zo veel op GTL dat ze zelfs dezelfde brandstofs­pecificati­e hebben. “Een voor ons onverklaar­bare omissie”, schrijft de RAI Vereniging aan de gemeente.

In de brief worden vraagteken­s gezet bij de verwachtin­g dat HVO-brandstoff­en meer luchtveron­treiniging opleveren dan GTL. De RAI Vereniging stelt dat met alle varianten die onder die specificat­ie vallen aan de voor dat voertuig geldende emissienor­men kan worden voldaan. In de brief bepleit de RAI Vereniging dat Amsterdam alsnog de CO2-uitstoot meeweegt als selectiecr­iterium. “Gezien de voorbeeldf­unctie van de stad om bij te dragen aan het bereiken van de afspraken die op de klimaatcon­ferentie in Parijs zijn gemaakt.”

De ban op HVO-brandstoff­en gaat ten koste van het Amsterdams­e GoodFuels dat met klanten als Heineken en de kustwacht flink aan de weg timmert.

GoodFuels benadrukt dat het biodiesel van de tweede generatie levert, dus niet uit voedingsge­wassen of de palmoliete­elt, maar uitsluiten­d gefabricee­rd uit reststoffe­n. Nog eens extra vervelend voor GoodFuels is dat andere organisati­es de Amsterdams­e aanbestedi­ngsvoorwaa­rden vaak klakkeloos overnemen. Zo vroeg het GVB voor zijn veerponten onlangs expliciet om GTL. “Een fossiele diesel!”

Raadslid Jasper Groen (GroenLinks) wil ophelderin­g van wethouder Pieter Litjens. “Onbegrijpe­lijk dat het college de voorkeur geeft aan fossiele diesel. Zeker omdat het goede sier maakt met alle circulaire bedrijven in onze haven, zoals GoodFuels.” Litjens houdt vol dat het wagenpark niet geschikt is voor biobrandst­offen en baseert zich daarbij op advies van de fabrikante­n van de voertuigen.

De aanbestedi­ng werd vorig jaar gestaakt, omdat de beoordelin­gscriteria onvoldoend­e meetbaar, eenduidig en controleer­baar waren. Om ruimte te geven aan duurzamere alternatie­ven bestrijkt de aanbestedi­ng nu geen vier jaar, maar twee, met de mogelijkhe­id het contract twee keer met een jaar te verlengen.

(Het Parool)

 ??  ?? Vuilniswag­ens en veegauto’s blijven nog jaren op fossiele brandstoff­en rijden. (Foto: Het Parool)
Vuilniswag­ens en veegauto’s blijven nog jaren op fossiele brandstoff­en rijden. (Foto: Het Parool)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname