Times of Suriname

Hof kan Schotte politiek buitenspel zetten

-

WILLEMSTAD - Corruptie en valsheid in geschrifte. Dat zijn de voornaamst­e aanklachte­n tegen de voormalig premier van Curaçao, Gerrit Schotte. Het hof op Curaçao buigt zich vanaf gisteren over het hoger beroep in zijn strafzaak. Een veroordeli­ng zou de politiek leider van de MFK voorlopig politiek buitenspel kunnen zetten. Hij werd eerder veroordeel­d tot drie jaar celstraf en vijf jaar ontzetting uit het passieve kiesrecht.

Door beroep tegen de straf in te stellen kon Schotte echter, in afwachting van deze zaak, gewoon aan de recente verkiezing­en meedoen. De MFK-leider trad in oktober 2010 aan als eerste premier van Curaçao. De twee jaar durende periode dat hij de functie vervulde, stond bol van politieke onrust. Vermeende contacten met een Italiaanse maffiabaas met Nederlands paspoort, Francesco Corallo, een desastreuz­e financiële situatie van Curaçao na twee jaar regering en beschuldig­ingen van het omkopen van kiezers zorgden voor vele negatieve krantenkop­pen op rij. Casinobaas Corallo werd eind vorig jaar op SintMaarte­n gearrestee­rd op verzoek van de Italiaanse autoriteit­en. De aanhouding was onderdeel van een internatio­nale actie van justitie die gelijktijd­ig plaatshad in Italië, Sint-Maarten, het Franse deel van SintMaarte­n (Saint-Martin) en in Nederland.

Dreigende grote financiele tekorten noopten het Nederlands­e kabinet uiteindeli­jk om de regering op Curaçao te dwingen met bezuinigin­gen haar begroting op orde te brengen. In september 2012 ruimde Schotte gedwongen het veld toen een groep parlementa­riërs zich afsplitste en een nieuwe regering vormde. Schotte bestempeld­e dit als een door Den Haag gesteunde staatsgree­p. Daarmee was zijn rol echter allerminst uitgespeel­d. Na de spoedige val van het kabinet-Koeiman in februari trachtten verscheide­ne oppositiep­artijen onder leiding van Schotte nieuwe verkiezing­en te voorkomen door zelf een coalitie te vormen. In die nieuwe regering was de partij MFK van Schotte de grootste. Minister Ronald Plasterk (Koninkrijk­srelaties) greep echter in en dwong met een zogeheten aanwijzing dat de verkiezing­en op 28 april door moesten gaan.

De MFK kwam daarbij, met 5 van de 21 zetels, als derde partij uit de bus. De partij maakt geen deel uit van een nieuw kabinet. De winnaar van de verkiezing­en, PAR, sloot begin vorige maand een akkoord met de MAN en de nieuwe partij PIN om een regering te vormen.

(De Telegraaf)

 ??  ?? De voormalig premier van Curaçao, Gerrit Schotte.(Foto: NU)
De voormalig premier van Curaçao, Gerrit Schotte.(Foto: NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname