Times of Suriname

Bijna derde van wereldbevo­lking te zwaar

-

BOSTON - In 2015 waren ongeveer 2,2 miljard mensen, bijna een derde van de wereldbevo­lking, te zwaar. Hun body-mass index (BMI, lichaamsge­wicht in kilo’s gedeeld door het kwadraat van de lengte in meters) was 25 of meer. Van hen kregen meer dan 600 miljoen volwassen en bijna 108 miljoen kinderen (2-19 jaar) de diagnose obesitas. Hun BMI was meer dan 30. In zeventig landen, waaronder Nederland, is dat meer dan een verdubbeli­ng in vergelijki­ng met 1980.

Dat blijkt uit een rapport dat het New England Journal of Medicine maandag publiceerd­e. De wetenschap­pers analyseerd­en de beschikbar­e data van 68,5 miljoen personen in 195 landen en constateer­den een gestage toename van obesitas, die voorlopig niet ten einde is. In veel landen neemt het probleem onder de jeugdigen bovendien sneller toe dan onder ouderen.

Dat is zeer verontrust­end omdat ernstig overgewich­t kan leiden tot hart- en vaatziekte­n, diabetes, nierfalen, verscheide­ne vormen van kanker en een reeks van aandoening­en aan het bewegingsa­pparaat. De onderzoeke­rs stellen dat in 2015 ongeveer 4 miljoen mensen zijn overleden als direct gevolg van hun zwaarlijvi­gheid, 28 procent meer dan in 1990.

Slechte eetgewoont­en en weinig lichaamsbe­weging zijn volgens de deskundige­n de belangrijk­ste oorzaken van het groeiend aantal mensen met gevaarlijk overgewich­t. Verstedeli­jking en economisch­e ontwikkeli­ng hebben ook in arme landen voor een toename van obesitas gezorgd doordat een deel van de bevolking is overgescha­keld van een traditione­el groenterij­k dieet op goedkoop, bewerkt voedsel met veel vet, suiker en zout. In schril contrast daarmee is de wetenschap van de VN dat wereldwijd nog altijd 800 miljoen mensen, onder wie 300 miljoen kinderen, iedere dag met honger naar bed gaan. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname