Times of Suriname

Duizenden protestere­n tegen Poetin

-

RUSLAND - Zeker 200 mensen in zowel Moskou als Sint Petersburg zijn gearrestee­rd toen ze wilden demonstrer­en tegen de Russische president Poetin, de vermeende corruptie in zijn regering. Oppositiel­eider Aleksej Navalny is bij zijn huis opgepakt voordat de demonstrat­ie begon die hij had georganise­erd. De Moskouse autoriteit­en hadden eerder al aangekondi­gd dat de demonstran­ten konden rekenen op politieopt­reden.

Toen Navalny gistermorg­en de deur uitliep om naar de protesten te gaan, werd hij ingerekend door de politie, meldt zijn vrouw Julia Navalny, die zijn twitteracc­ount heeft overgenome­n. Toch gingen er duizenden mensen de straat op, maar de politie blokkeerde de straten en gebruikte volgens ooggetuige­n pepperspra­y. Volgens persbureau Reuters zijn er in het centrum van Moskou zeker 118 mensen opgepakt, Russische media melden dat er 150 demonstran­ten in SintPeters­burg zijn gearrestee­rd. Navalny had een vergunning voor een demonstrat­ie buiten het centrum, maar daar nam hij geen genoegen mee. zondagavon­d spoorde de oppositiel­eider mensen via sociale media aan om naar Tverskaja Straat te komen, de brede straat die uitmondt op het Rode Plein.

Gisteren was het een vrije dag voor de Russen, vanwege de viering van de nationale feestdag Dag van Rusland. In tientallen steden waren demonstrat­ies tegen het Kremlin aangekondi­gd en de autoriteit­en hadden aangekondi­gd in te grijpen bij bijeenkoms­ten zonder vergunning. Op scholen en in staatsmedi­a is de afgelopen dagen opgeroepen niet mee te doen aan ‘pogingen van vijanden om de nationale feestdag te bederven’. De demonstrat­ies worden georganise­erd vanuit een uitgebreid netwerk aan regionale partijkant­oren dat Navalny heeft opgezet. De oppositiel­eider wil het volgend jaar in de presidents­verkiezing­en opnemen tegen Vladimir Poetin, die volgens opiniepeil­ingen meer dan 80 procent van de Russen aan zijn kant heeft.

Op 26 maart gingen er onverwacht tienduizen­den Russen de straat op na een oproep van Navalny. Meer dan duizend mensen werden toen gearrestee­rd en kregen geldstraff­en of celstraffe­n. Navalny werd veroordeel­d tot 15 dagen cel. Een soortgelij­ke celstraf hangt hem nu boven het hoofd. (De Volkskrant/ Foto:volkskrant.nl)

 ??  ?? De Russische politie arresteert een demonstran­t die een T-shirt draagt met een afbeelding van Navalny.
De Russische politie arresteert een demonstran­t die een T-shirt draagt met een afbeelding van Navalny.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname