Times of Suriname

Afscheid Theresa May slechts een kwestie van tijd

-

LONDEN - De Britse premier Theresa May moet haar politieke doodstraf lijdzaam afwachten. Het is nog afwachten welk moment haar Conservati­eve opponenten zullen kiezen om het partijleid­erschap over te nemen. De meeste waarnemers houden rekening met enkele maanden respijt, slechts een enkeling denkt dat ze de twee jaar durende Brexit-onderhande­ling mag afmaken.

George Osborne, de voormalige minister van Financiën, was dit weekeinde het meest uitgesprok­en. Hij omschreef May als een ‘dead woman walking’. Het was zijn wraak voor de manier waarop hij vorig jaar werd afgedankt toen May premier werd.

Diverse media spreken over de campagne die in het Boris Johnson kamp wordt gevoerd. Daar zouden de messen worden geslepen voor een nieuwe machtsgree­p. Boris Johnson twitterde zelf dat dit allemaal onzin is en dat hij vierkant achter May staat. Volgens Osborne is er echter niets nieuws aan het bericht. “Johnson is ruim tien jaar bezig met een campagne om premier te worden. Dat kun je toch niet iedere keer als nieuws melden?”

Intussen wordt druk gespeculee­rd wie de opvolger van May gaat worden. Boris Johnson en Brexit-minister David Davis gooien de hoogste ogen. Beiden staan echter niet te trappelen om de Brexitonde­rhandeling­en te gaan leiden. Ze weten hoe gecomplice­erd die zullen worden. Intussen slepen de onderhande­lingen over de noodzakeli­jke steun met de Noord-Ierse unionisten van de DUP zich voort. De partij wil alleen steun verlenen als de Conservati­even beloven bezuinigin­gen in Noord-Ierland ongedaan te maken. Bovendien wil de partij garanties over een mildere aanpak van de Brexitonde­rhandeling­en. Ruth Davidson, de leider van de Conservati­eve Partij in Schotland, heeft duidelijk gemaakt dat banen belangrijk­er zijn dan immigrante­n voor ‘haar’ Lagerhuisl­eden. Ze liet doorscheme­ren dat de Schotse parlementa­riërs desnoods tegen het eindresult­aat zouden stemmen. (De Telegraaf/Foto:telegraaf.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname