Times of Suriname

Russische oppositiel­eider opgepakt

-

MOSKOU - De Russische oppositiel­eider Aleksej Navalni is maandag opgepakt. De politie arresteerd­e de politicus buiten zijn woning, zei de vrouw van Navalni op Twitter. Dat gebeurde vlak voor een aangekondi­gde demonstrat­ie tegen corruptie. De woordvoers­ter van Navalni meldde ondertusse­n dat de stroom in het kantoor van de oppositiel­eider is uitgeschak­eld. Ook hebben agenten volgens een getuige enkele betogers opgepakt die een metrostati­on in de Russische hoofdstad verlieten.

Navalni had maandag tegen de zin van de autoriteit­en laten weten de aangekondi­gde betoging te verplaatse­n naar een andere locatie. De gemeente Moskou had de Sacharovpr­ospekt buiten de centrumrin­g aangewezen, maar Navalni wilde uitwijken naar de Tverskaja, een straat die net binnen het centrum ligt.

Navalni beloofde dat de demonstrat­ie ‘zeer vreedzaam’zal zijn. De Tverskajas­traat is maandag verkeerslu­w vanwege de Onafhankel­ijkheidsda­g die wordt gevierd. Justitie in Moskou had laten weten dat de politie hard zou ingrijpen als de demonstrat­ie wordt verplaatst. Tijdens landelijke protesten in maart pakte de politie ongeveer duizend demonstran­ten op.

De 41-jarige advocaat Navalni geldt als een sociaal activist en tegenstand­er van het regiem van president Poetin. Hij wil meedoen aan de presidents­verkiezing­en in 2018. Hij is door justitie echter beschuldig­d van verduister­ing en kreeg een voorwaarde­lijke straf. De advocaat is in hoger beroep gegaan. Een veroordeel­de mag in Rusland niet aan de presidents­verkiezing­en deelnemen. (De Telegraaf)

 ??  ?? Emmanuel Macron.
Emmanuel Macron.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname