Times of Suriname

Partij Macron op weg naar ruime meerderhei­d in Frans parlement

-

FRANKRIJK - De partij van president Emmanuel Macron is op weg naar een zege in de eerste ronde van de Franse parlements­verkiezing­en. Volgens de eerste exitpolls krijgt La République En Marche (LRM) 32,2 procent van de stemmen.

De Fransen gaan naar de stembus om de 577 zetels in de Assemblée Nationale te verdelen. Volgens twee opiniepeil­ers kreeg de LRM zondag in de eerste ronde ongeveer 32 procent van de stemmen.

In het onderzoek van Elabe zou dat goed zijn voor 415 tot 445 afgevaardi­gden. Kantar Sofres hield het op 400 tot 445. Alles wijst erop dat de sociaal-liberaal Macron van de kiezers alle medewerkin­g krijgt om zijn hervorming­splannen uit te voeren. Minpunt was de lage opkomst zondag. Volgens de eerste prognoses heeft maar één op de twee Fransen gebruikgem­aakt van zijn democratis­ch recht, een historisch dieptepunt. Niettemin dient zich in het parlement een ware aardversch­uiving aan. De traditione­le regeringsp­artijen kregen zondag harde klappen. De Republikei­nen eindigden als tweede met circa 21,5 procent. De Socialisti­sche Partij van Macron’s voorganger François Hollande viel volgens de peilingen terug naar een schamele 13 procent, nog achter het linkse ’La France insoumise’.

In de meeste van de 577 kiesdistri­cten wordt de gedeputeer­de over een week bekend. In de tweede ronde van komende zondag doen de kandidaten die nu minder dan 12,5 procent van de geregistre­erde kiezers achter zich kregen niet meer mee. De kandidaat die dan in het district de meeste stemmen krijgt, wordt parlementa­riër.

De Franse premier Édouard Philippe heeft de uitslag van de eerste ronde van de parlements­verkiezing­en opgetogen begroet. Hij stelde tevreden vast dat de kiezers na twee rondes presidents­verkiezing­en voor de derde keer hebben laten zien dat ze gecharmeer­d zijn van het hervorming­sbeleid dat president Macron voor ogen heeft. “Frankrijk is terug. Zondag aanstaande zal het nieuwe gezicht van de Republiek te zien zijn in de assemblée”, zei Philippe op de Franse televisie over de nieuwe steunbetui­ging voor Macron en zijn partij La République En Marche. (De Telegraaf/Foto: images0. tcdn.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname