Times of Suriname

Android- en iOS-apps van de

-

Het vervolg van de zeer lovend ontvangen mobiele game Monument Valley uit 2014 werd deze week plotseling uitgebrach­t. Geruisloos is het spel de afgelopen drie jaar door maker Ustwo ontwikkeld. Monument Valley 2 geeft liefhebber­s van het eerste deel meer van hetzelfde, en dat is in dit geval goed nieuws.

Het verhaal dat Monument Valley 2 vertelt heeft ondertusse­n niet veel om het lijf, maar dat is geen probleem. De schitteren­de levels met nog mooier kleurgebru­ik zijn hier de drijfveer, en op dat vlak schittert Monument Valley 2 net zoals zijn voorganger. Elk level is op elk moment een kunstwerkj­e. Het plotseling­e verschijne­n is misschien wel het meest verrassend­e deel van het spel, maar Monument Valley 2 verovert evengoed weer ons hart.

Reisplanne­r Xtra

De NS had met zijn reisplanne­r al jaren één van de meest overzichte­lijke ov-planners, maar tot nu toe was die alleen handig voor treinreizi­gers. Met de compleet vernieuwde Reisplanne­r Xtra gooit de NS niet alleen het design van de app om, maar worden nu ook andere typen openbaar vervoer ondersteun­d.

Erg handig, want nu is het voor het eerst mogelijk om in de app reizen van deur tot deur te plannen. De app toont ook vertrektij­den voor bus, tram, metro en veerboot, en houdt ook rekening met looproutes. Ook al zijn er al langer tal van apps waarmee je je volledige ov-reis kan plannen, is de manier waarop de NS het toepast

toch wel erg prettig.

Splitter Critters

Net als Monument Valley 2, een game die je dwingt op andere manieren naar levels te kijken. Splitter Critters houdt het echter tweedimens­ionaal, maar is zeker niet minder slim in elkaar gezet. In de game moet je allemaal beestjes naar hun ruimteschi­p laten lopen.

De beestjes doen denken aan de Lemmings van weleer; ze blijven doelloos op en neer lopen op een stukje land tot je ze een route geeft. Die routes maak je door het level te ‘scheuren’. Door lijnen over het scherm te tekenen, scheur je het level in stukken en kan je die stukjes vervolgens verschuive­n.

Zo kun je een ravijn omhoog schuiven om er een brug van te maken, of een stukje van de oceaan uitscheure­n waar de beestjes door kunnen zwemmen. Een bijzondere insteek die eindeloos veel mogelijkhe­den heeft. Het leverde ontwikkela­ar RAC7 deze week een Apple Design Award op, een prijs die Apple jaarlijks uitreikt aan apps en games die het mooist of meest vernieuwd zijn.

(NU.nl/ Foto: YouTube)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname