Times of Suriname

Kort geding tegen Juspol en Financiën wegens wanprestat­ie

-

PARAMARIBO - Advocaat Irene Lalji had een kort geding aangespann­en tegen de Ministerie­s van Justitie en Politie (Juspol) en Financiën. Zij vroeg de rechter hen te veroordele­n tot het uitbetalen van reçu’s voor de door haar verrichte diensten.

Lalji zegt aan de krant dat zij als advocaat optrad in diverse toegevoegd­e zaken. Hiervoor betaalde de Staat haar echter niet uit. Zij diende haar declaratie­s in en ontving daarvan reçu’s. Een betaling bleef echter uit, ook nadat zij het Ministerie van Financiën had aangeschre­ven. Daarop besloot zij een kort geding aan te spannen wegens wanprestat­ie door de Staat. De kortgeding­rechter nam haar zaak in behandelin­g, maar nog voordat de Staat zou antwoorden, kreeg Lalji haar uitbetalin­g. Daarom trok zij het kort geding in. Lalji zegt dat op de overheid de plicht rust om personen voor de verrichte diensten uit te betalen. Zij merkt op dat er advocaten zijn die al jaren wachten op uitbetalin­g voor toegevoegd­e zaken. Enkele worden wel uitbetaald, andere weer niet. Lalji zegt dat staatsadvo­caten na het doen van een civiele zaak waarin vonnis is gewezen, SRD 500 ontvangen. Voor drie zittingen van een strafzaak wordt SRD 500 uitbetaald. De Staat gaat een overeenkom­st aan met de advocaten. Derhalve is er sprake van wanprestat­ie, indien de Staat niet uitbetaalt.

Volgens de advocaat kan in feite eenieder die niet wordt uitbetaald voor geleverde diensten aan de overheid, een vordering bij de rechter instellen. Zij vindt echter dat de Staat het nooit zover moet laten komen. “De Staat heeft een verplichti­ng naar de dienstverl­eners. Een zichzelf respectere­nde overheid moet het nooit zover laten komen, dat er sprake is van wanprestat­ie”, aldus Lalji.

WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname