Times of Suriname

Verblijfko­sten rechter anderhalf jaar niet betaald

-

PARAMARIBO - De verblijfko­sten voor de rechter en officier van justitie die een keer per maand naar het district Nickerie gaan om zittingen te houden, zijn niet betaald. Advocaat Hemradj Matawli zegt aan de krant dat het om een achterstan­d in betaling van anderhalf jaar gaat, die de staat Suriname bij een hotel heeft.

Volgens hem zijn daarom de zittingen die op 18, 19, 20 en 21 juli moeten worden gehouden in Nickerie, in gevaar. Het is niet bekend of de rechter en officier kunnen afreizen, omdat de hotelkoste­n niet zijn gedekt.

Matawli geeft aan dat een veelheid van zaken zowel civiel als straf, voorgaat in Nickerie.

Volgens hem zullen de verdachten die niet in het grensdistr­ict berecht kunnen worden, naar Paramaribo getranspor­teerd moeten worden, met alle gevaren van dien. Het gaat om een vrij lange afstand en vier uur reizen. De raadsman zegt dat de belangen van de verdachten op het spel komen te staan. Verder is het zo dat indien de verdachten niet tijdig voor de rechter zijn gebracht, de termijn van gevangenho­uding kan verstrijke­n.

Dit zal als gevolg hebben dat zo een verdachte in vrijheid moet worden gesteld. Volgens Matawli komt de rechtstaat daarmee onder druk te staan. Met de zittingen die in Nickerie worden gehouden, is er sprake van decentrali­satie van de rechtspraa­k. “Er gaan veel zaken in Nickerie voor”, aldus de advocaat.

WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname